İran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin yerine Yahya Sinvar seçildi. Vikipedi’ya da yer alan bilgilere göre, Yahya Sinvar Filistinli bir politikacı ve Gazze Şeridi'ni kontrol eden Sünni İslamcı siyasi ve askeri örgüt Hamas'ın Gazze Şeridi lideridir. Yahya Sinvar Hamas'ın güvenlik aygıtının kurucularından biriydi. İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelenilen kişileri öldürmesi ona "Han Yunus Kasabı" lakabını kazandırdı. 

Deprem uzmanı Tunceli ve bölge illeri uyardı! Büyük deprem olabilir dedi Deprem uzmanı Tunceli ve bölge illeri uyardı! Büyük deprem olabilir dedi

1962'de Mısır yönetimindeki Gazze'de bulunan Han Yunus mülteci kampında doğdu. 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında ailesi Mecdel Askalan'dan (Aşkelon) sürüldü veya kaçtı. Eğitimini Gazze İslam Üniversitesi'nde tamamladı ve burada Arapça Çalışmaları alanında lisans derecesi aldı.

1989'da iki İsrail askerinin ve işbirlikçi olarak gördüğü dört Filistinlinin kaçırılıp öldürülmesini organize ederek İsrail tarafından dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2011'de kaçırılan bir İsrail askeri karşılığında yapılan esir takasında 1026 kişiyle birlikte serbest bırakılana kadar 22 yıl hapis yattı. 2017 yılında Hamas'ın lideri olarak seçildi ve ertesi yıl "barışçıl, halk direnişini" sürdürme iddiasında bulundu, ancak daha sonra bu pozisyonunu terk etti. Hamas lideri olarak 2021 yılında yeniden seçildi ve o yıl İsrail tarafından bir suikast girişimine maruz kaldı.

Eylül 2015'te Sinvar Amerika Birleşik Devletleri hükûmeti tarafından terörist olarak tanımlandı ve Hamas ve İzzeddin El Kassam Tugayları da Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğer ülke ve kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlandı.

Kaynak: Haber Merkezi