HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç ve beraberindeki heyet gazetemize ziyarette bulundu. Kentte yaşanan sorun ve sıkıntılara hakkında Mücadele Gazetesi Haber Müdürü Fatih Suruç ile görüş alışverişinde bulunan Dinç, uyuşturucu ve işsizliğin kentte ciddi sorun olduğuna dikkat çekerek, yetkililerin bu soruna ilişkin yeterli adımı atmadığını söyledi.
Bölgede işsizlik sorununu bitirecek GAP Projesi hakkında konuşan Dinç, “Bu proje bitmiş olsaydı 4 milyon istihdam sağlanacaktı. Batı da ki projeler bitti ama doğuda bilinçli olarak bunlar bitirilmiyor. Bitirilmiş olsaydı kişilerin ailelerini de hesaba katarsak 20 milyon insan istihdamdan faydalanmış olacaktı.” Diye konuştu.
Kenttin en önemli sorunlarından birinin uyuşturucu olduğunu belirten Dinç, “Yetkililer ve güvenlik güçleri yeteri kadar bu konuya eğilmiyorlar hatta yetkililer içinde söylenilen iddialar var uyuşturucularla bağlantılı oldukları söyleniyor. Bununla ilgili birkaç figüran birkaç kullanıcıyla ilgilenmeyi bıraksınlar asıl uyuşturucu baronları, üreticileri memlekete nasıl geliyor bununla ilgili ciddi bir mücadele edilmesi lazım.” Dedi.
Kentte yaklaşık 7 yıldır belediyelerin kayyum tarafında yönetilmesine ilişkinde konuşan Dinç, “Kayyum anlayışını doğru bulmuyoruz halkın iradesi ile seçilmiş bir belediye başkanı suça karışmışsa eğer cezalandırılsın. Suçun şahsiliği hukukta böyle bir şey var eğer o kayyum belediye başkan adayı olduğu zaman o potansiyel bir suçu varsa bir suç işlemişse devlet o zaman kabul etmesin belediye başkanlığına. Diyarbakır için kayyumun olumlu çalışmaları var ama istenen seviyede değil. Diyarbakır’a hizmet yapılmıyor sadece siyasi konulara yer veriliyor. Hizmetten çok Kürt meselesi denilip kapatılıyor konu. Önceki HDP belediyesi de öyleydi bir şey yapmada. Kayyum da yapmaya çalışıyor ama kesinlikle istenilen seviyede değil.” Şeklinde konuştu.
“GAP PROJESİ İŞSİZLİĞİN BİTİRİLMESİ İSTİHDAMDIR”
HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi ve Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç’in açıklamaları şöyle: “GAP projesi 1970’li yıllarda akademisyenlerin bir araya gelip konuştuğu bir meseledir o zaman kararlaştırılmış işte bu 9 ilde barajların yapılması hidro elektrik santrallerinin yapılması ve bunun vesilesiyle 1.8 milyar hektar tarım alanı sulanacaktı ve Bu proje bitmiş olsaydı 4 milyon istihdam sağlanacaktı. Batı da ki projeler bitti ama doğuda bilinçli olarak bunlar bitirilmiyor. Bitirilmiş olsaydı kişilerin ailelerini de hesaba katarsak 20 milyon insan istihdamdan faydalanmış olacaktı. Bu ciddi bir şekilde işsizliği çözecek bir projedir bu bitirilmiyor veya bitirilmek istenmiyor.
“YETKİLİLER FİGÜRANLARLA UĞRAŞIYOR”
Uyuşturucu konusunda ben bu sokakları hepsini gezdim muhtarlarla bir araya geldim uyuşturucu ile ilgili araştırmalar yaptım. Diyarbakır’ın en önemli sorunu da uyuşturucudur ve bu da ciddi bir şekilde gençlerimizi etkiliyor. Muhtarlarla görüştüğümüzde bize somut örnekler verdiler 9 yaşında ki kız çocuğu internet kabloları çalıp sattıktan sonra uyuşturucu alıyorlar. Bu kablolar bitince de kız çocukları fuhuşa zorlanıyor. Bunu muhtar bize anlattı. Bu konuda böyle ciddi bir problem varken bir değil binlerce kişi bu uyuşturucuya zorlanırken yetkililer figüranlarla uğraşıyor.
Yetkililer ve güvenlik güçleri yeteri kadar bu konuya eğilmiyorlar hatta yetkililer içinde söylenilen iddialar var uyuşturucularla bağlantılı oldukları söyleniyor. Bununla ilgili birkaç figüran birkaç kullanıcıyla ilgilenmeyi bıraksınlar asıl uyuşturucu baronları, üreticileri memlekete nasıl geliyor bununla ilgili ciddi bir mücadele edilmesi lazım. İşsizlik ile uyuşturucu aynı kategoride bir gencin işi olsa uyuşturucu kullanır mı, gençler işsizlikten yokluktan çaresizlikten gidiyor, bunalıma giriyor uyuşturucu bağımlısı oluyor.
Gençlerin uyuşturucuya buluşmaması için mücadele yok, bulaştıktan sonra ciddi bir mücadele var. Metruk evler onların yuvası olmuş durumda, o metruk evler bir kreş bir okul bir medreseye dönüştürülsün. Bu genç manevi olarak eksik olduğu için uyuşturucu içiyor.”