HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, soru önergesinde; son dönemde Diyarbakır’ın Çınar, Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde yaşanan yangın felaketlerinin elektrik hatlarından kaynaklı olduğunu belirterek, DEDAŞ kaynaklı çıkan yangınlar, elektrik kesintileri ile DEDAŞ’ın çiftçilerin destekleme ücretlerine hukuksuzca el koyması konularında Bakanlığın yaklaşımını ve söz konusu sorunların giderilmesiyle ilgili çalışmalarını sordu.

Diyarbakır'da elektrik kesintisi olacak dedaş

Önergede şu ifadelere yer verildi: “Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan BAYRAKTAR tarafindan Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasında 20-21 Haziran tarihlerinde çıkan yangın, maalesef büyük bir facia ile sonuçlandı. Savcılık ön raporu ve Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi'nin tespitlerine göre, yangının sebebi bakımsız elektrik hatlarıydı. Bölgede daha önce çıkan birçok yangının da elektrik kaynaklı olduğu, kamera görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadeleriyle kanıtlanmıştı. Ayrıca, bölgedeki elektrik iletim hatlarının oldukça eski olduğu, yenileme çalışmalarının yetersiz kaldığı ve sık sık trafo patlamalarının yaşandığı bilinmektedir.

Bu yangın ile birlikte, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa ve Mardin illerinin elektrik dağıtım işlerinin sorumluluğunu üstlenen Dicle Elektrik (DEDAŞ) kurumu yeniden gündeme geldi. Uzun bir süredir vatandaşlar, yoğun bir şekilde DEDAŞ kaynaklı sorun ve sıkıntılardan şikâyet etmektedirler. DEDAŞ'ın, borçlu borçsuz ayırmaksızın çiftçilerin mazot, gübre ve ürün desteklerine el koyduğunu iddia etmektedirler. Vatandaşlar, elektrik borcunu ödemiş olmalarına rağmen yılsonuna kadar desteklerine el konulduğunu söylemektedirler. Ayrıca, düzenli bir şekilde yapılan elektrik kesintileri de önemli bir şikâyet konusudur. Bu kesintiler yer yer günde 8 saate varmaktadır. Vatandaşlar kurumu aradıklarında, arızadan kaynaklandığı cevabını aldıklarını belirtmektedirler. Bu kesintiler, tarımsal sulama yapan çiftçilere ciddi anlamda zarar vermektedir. Bu ve benzeri sorunlar vatandaşın sabrını taşırmıştır. DEDAŞ'ın şikâyet konusu olan hukuksuzluklara son vermesi ve yeterince denetlenmesi sağlanmalıdır.

Bu bağlamda;
-Savcılık ön raporu ve Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi'nin tespitlerine göre, yangının bakımsız elektrik hatlarından kaynaklanmıştır. Bu hatların bakım ve onarımıyla ilgili ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

-Bölgede sık sık yaşanan trafo patlamaları ve eski elektrik iletim hatları ile ilgili yenileme çalışmaları ne aşamadadır? Bu konuda ne gibi tedbirler alınmaktadır?

-DEDAŞ’ın faaliyetleri ve vatandaş şikayetleri hakkında Bakanlığınızın yürüttüğü denetim ve incelemeler nelerdir? Bu şikayetlerin giderilmesi için hangi adımlar atılmaktadır?

Eren Erdem CHP'den istifa etti Eren Erdem CHP'den istifa etti

-DEDAŞ'ın çiftçilerin mazot, gübre ve ürün desteklerine el koyduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddiaların araştırılması ve önlenmesi için hangi önlemler alınmaktadır?

-Bölgede yaşanan elektrik kesintilerinin tarımsal faaliyetlere verdiği zararların tazmini konusunda bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?”

Kaynak: Bülten