Tarım ve Orman Bakanlığı, ekim ayında başladığı ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen yeni markaları kamuoyuna açıklamaya devam ediyor. Bakanlık tarafından yayınlanan listeye göre Diyarbakır’dan da 5 firma yer aldı. Kentte çok sayıda et ve peynir ürünü üreten restoran ve kasap işletmeleri ise şaşırttı.
DİYARBAKIR’IN 5 FİRMASI İFŞA EDİLDİ
Bakanlık tarafından açıklanan son ifşa listesinde bir peynir markası, ciğer ve adana kebap ve köfte markalarının ürünlerinde yapılan hileler göz önüne serildi. Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan meşhur ciğerci Xale Meheme adlı restoranın Adana kebap harcında sakatat ve kanatlı eti kullandığı ortaya çıkarken yine sosyal medya üzerinden satışı yapılan Yöresel Çermik Peynircilik adlı firmalar dikkat çekti. Listede yer alan ürünlerde yapılan hileler arasında bitkisel yağ kullanımı, nitamisin ve çeşitli sakatatların hileli eklenmesi tespit edildi.
HALK NASIL KORUNACAK?
Peki, bu listelere karşı vatandaş kendini nasıl korumalı? Vatandaş hem alışveriş yaparken hem de evde gıdalarını bir denetçi gibi denetleyerek tüketmeli. Alışverişin ardından eve getirilen gıdaların evde muhafaza edilme şartları ise çok önemli. Alışverişin ardından gıdalar tüketilmeden önce mutlaka temizlenmeli. Yemeğin yapıldığı ortamın hijyenine de dikkat edilmeli. Çiğ et, tavuk ve diğer kümes hayvanları deniz ürünleri, un veya yumurtalara temas ettikten sonra her zaman eller yıkanmalı. Ayrıca yemek hazırlığının ardından mutfak ekipmanları sıcak ve sabunlu suyla yıkanmalı.
İşte Diyarbakır’da 2024- 2025 tarihli ifşa edilen markalar: