Bugünkü ismini dünyaca meşhur kaplıcalarından alan ve şifalı sularıyla bilinen Çermik, Diyarbakır'ın tarihi çok eskilere dayanan ve efsanelere konu olan 17 ilçesinden biridir. Yaz aylarında sıcaklıkların 45 dereceleri bulduğu Diyarbakır’ın serin ilçelerinden biri olan Çermik, Güneydoğu bölgesinin iklim özelliklerini taşımaz. Daha çok Doğu Anadolu´nun iklim özelliklerinin etkin olduğu Çermik’te yazları serin ve kurak, kışları ise sert ve kar yağışlı geçer. İlçede su sıkıntısının olmaması yeşilliklerin geniş yer kaplamasına neden olmuştur. İlçenin bu özelliği, yetişen ürünleri de doğrudan etkiler. Çermik’te tescilli biber başta olmak üzere, birçok meyve ve sebze üretimi de yapılmaktadır. Bu ürünlerden biri de kışın yetişen ve kışlık kavun olarak bilinen kavun türüdür. 

KIŞLIK KAVUN ÇERMİK VE KÖYLERİNDE YETİŞİR
Özellikle Çermik ve köylerinde yetişen kışlık Çermik'in Kış Kavunu, adı ve tadıyla çok sevilir. Bahar ayından itibaren tarlaların sürülmesinden ve ilaçlama ve çeşitli bakımlardan sonra kış kavununun tohumu atılır. Birçok ilaçlama ve çapadan sonra Eylül ayının başlarında kavun yetişmiş oluyor. 

Diyarbakır’ın en meşhur yemekleri belli oldu! Liste şaşırttı Diyarbakır’ın en meşhur yemekleri belli oldu! Liste şaşırttı

ÇERMİK KIŞ KAVUNLARI EVLERDE MUHAFAZA EDİLEBİLİYOR
Çermik bölgesine has olarak yetişen ve Eylül-Ekim aylarında hasadı yapılan kış kavunu tatlıdır. Üretildiği dönemde ilçe halkı için önemli bir ekonomik destek sağlayan kavunun ağırlığı ise 6 kilodan 16 kiloya kadar çıkabiliyor. Kavunun en büyük özelliği ise, hasat edildikten sonra Ocak ayının sonlarına kadar da evlerde muhafaza edilip, tüketilebilir olması.

Muhabir: Remziye ÇELİK