Diyarbakırlı bilim insanı 99 yaşında! İşte hayatı Diyarbakırlı bilim insanı 99 yaşında! İşte hayatı

Zengin ve bereketli Mezopotamya topraklarında yer alan, hem tarihi hem de bulunduğu konum itibariyle Diyarbakır, en önemli kentlerden biri sayılır. Bölgede çağlar boyu köprü kuran yönetimlere ev sahipliği yapmış Diyarbakır, tarihin birçok ilklerine tanıklık etmiştir. Yüzyıllar boyunca akan Dicle Nehri sularının kıyısında yer alan Diyarbakır, bereketli topraklarda yer almanın ayrıcalığını da yaşamıştır. Dicle kıyısında bulunan Hevsel Bahçeleri ise yüzlerce yıl şehrin gıda ihtiyacını karşılamış ve bu ürünlerin başında da yer alan Diyarbakır Karpuzunun en çok üretildiği yerlerden biri olmuştur. Sadece kent merkezi değil ilçelerde de meyve ve sebze üretimi yapılmakta ve kent ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. 

Yolunuz Diyarbakır’a düşerse bunu içmeden gitmeyin

KARPUZ, KAVUN VE DAHA NİCESİ…
Diyarbakır, özellikle karpuz ve kavun üretimiyle tanınmaktadır. Türkiye'de yetişen karpuzun yaklaşık yüzde 10'u ve kavunun yüzde 5'i Diyarbakır'da yetiştirilmektedir. Bunların yanı sıra, bölgede üzüm, ceviz, badem, nar, dut ve armut gibi meyveler de yaygın olarak yetiştirilmektedir. İşte Diyarbakır ve ilçelerinde yetişen başlıca meyveler…

Diyarbakır Karpuz Sur

SADECE DİYARBAKIR DEĞİL DÜNYADA DA MEŞHUR: DİYARBAKIR KARPUZU
Diyarbakır’ın önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan Diyarbakır karpuzu, özellikle Dicle Nehri kenarında çakıllı, kumlu arazilerde yöreye özgü yöntemlerle yetiştirilen bir karpuz çeşididir. Bir zamanlar develerin sırtında taşınıp, kılıçla kesimi yapılan ve dünyanın en meşhur karpuzu unvanına sahip Diyarbakır Karpuzunda hasat ise, temmuz-Ağustos aylarında yapılmaktadır. Tadı ve aromasıyla sevilerek tüketilen Diyarbakır Karpuzunun ünü dünya sınırlarını aşmış durumdadır. 

KÜÇÜK ANTALYA ÇÜNGÜŞ VE MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ
Diyarbakır’da halk arasında Küçük Antalya olarak bilinen ve yaz-kış birçok meyve ve sebzenin yetiştiği Çüngüş ilçesi çok önemli bir yere sahiptir. Çüngüş’te özellikle boğazkere üzüm yetiştiriciliğinin yanı sıra portakal, mandalina, limon, zeytin, cennet hurması gibi Akdeniz iklimi özelliği gösteren birçok meyve yetişiyor.

ADI VE TADIYLA BAMBAŞKA BİR LEZZET: KOCAKÖY KARAZ NARI
Kocaköy, narlarıyla ünlü bir ilçedir. İlçede asırlık ağaçlarda yetişen ve tadıyla bilinen Kocaköy narı bölgede Karaz narı olarak adlandırılıyor. İlçede genellikle Eylül-Ekim aylarında hasadı yapılan nardan genellikle nar suyu ve nar ekşisi elde ediliyor. Her yıl yaklaşık tonlarca üretimi gerçekleştirilen Karaz narı için tescil başvurusunda yapılmıştı.

Muhabir: Remziye ÇELİK