Vatandaşlar tarafından çeşitli şerbetlerle karıştırılarak servis edilen kar helvası, hem yiyenlere hem de satanlara mutluluk kaynağı oldu. Aydın dağları ve Madran dağlarının zirvelerindeki muhafaza edilen kar kuyularından çıkarılıp şehirlere getirilen karların, vişne, karadut veya üzüm pekmezi ile karıştırılıp hem satanın ekmeğini kazandığı hem de yiyenin serinlediği geleneksel tescilli lezzet, Nazilli ve çevresinde büyük ilgi görüyor. 2012 yılında coğrafi işaret için başvurusu yapılan ve 2021 yılında ’Nazilli Kar Helvası’ olarak mahreç işareti alan geleneksel lezzet kar helvası, yaz aylarının vazgeçilmez serinleticisi olarak tüketilmeye devam ediyor.

Diyarbakır’daki müdürlük Mardin’de düzenledi! Binlerce kişi katıldı Diyarbakır’daki müdürlük Mardin’de düzenledi! Binlerce kişi katıldı

KURAK GEÇEN SEZON KAR HELVASINI DA ETKİLEDİ
Nazilli başta olmak üzere çevre ilçelerde neredeyse her sokak ve park alanlarında satışı yapılan, gurbetçi vatandaşlar başta olmak üzere ilçeye gelen misafirlerin mutlaka tattığı serinleten lezzet kar helvası bu yıl müdavimlerini hayal kırıklığına uğrattı. Madran Dağı’nda bu sezon kar yağışının az olması satışları da etkiledi. Birçok satıcı buzdan elde edilen kar helvası satışı yaparken bu lezzetin gelenekselliğini bozmak istemeyen satıcılar da alternatif yerlerden kar getirerek müşterilerinin damak tadını bozmadı. Yaklaşık 40 yıldır kar helvacılığı yaptığını ve geçimini bu meslekten kazandığını belirten Ahmet Çakır, her zaman doğal ürünler kullandığı için kar helvasında isim yaptığını ifade ederek, "Sağlıklı yaşam ve serinliğin kaynağı olan coğrafi işaretli lezzetimiz kar helvasını özenle hazırladığım için müşterilerim nerede olursam beni bulur. Aydın genelinde kurulan ilçe pazar yerlerinde seyyar tezgahımda yaptığım mesleğimde marka olduğuma inanıyorum. Bu özel lezzeti sunmaktan onur duyuyorum" dedi.

“EN DOĞALI MADRAN KARI”
En iyi karın Madran Dağı’ndan elde edildiğini ifade eden Çakır, "Kışın Madran Dağı zirvesine yağan karları zirvede açtığımız özel kuyularda özel yöntemlerle biriktirip yaz mevsimine kadar muhafaza ediyoruz. Yazın havalar ısınınca yine özel hazırlanmış keçe ve kıl çuvalların içine bastığımız bu karları buraya getirip özel olarak hazırladığımız vişne ve karadut şurubu ile müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Kar helvasının yanında yine özel olarak hazırladığımız dondurma ile de servis yapıyoruz. Roma dönemine dayanan bir tatlı olan kar helvası, doğal olduğu için kesinlikle insanı hasta etmiyor. Kavurucu sıcaklarda da en önemli serinleticisi olarak bilinen bu lezzeti halkımızla buluşturmaktan dolayı çok mutluyuz" diye konuştu.

Kaynak: DHA