Karpuz, yaz aylarının en sevilen meyvesi. Öyle ki karpuz yemek için yazın yolunu gözleyenler var. Şimdilerde tezgahlarda boy gösteren bu muhteşem besinin iyisini seçmek de en büyük sorunlardan biri.

İŞTE İYİ KARPUZU ANLAMANIN PÜF NOKTALARI
Öncelikle karpuzun rengi fikir verir. Kabuğu çatlak veya ezik olmamalıdır. Rengi koyu renkli ve donuk olursa, bir yerinde sarıca bir leke varsa karpuzun çıkma ihtimali yüksek.

Karpuzun şekli de rengi kadar önemli. Simetrik ve düzgün şekilli olması sizi iyi bir karpuza bir adıma daha yaklaştırır.

Karpuz seçilirken en çok yapılan yöntem ise, ses testi. Parmaklarınızın ucuyla hafifçe kabuğuna vurduğunuzda tok bir ses geliyorsa sağlam, olgun ve lezzetli olma olasılığı daha da artmıştır. Olgun olmayan ve lezzetsizinin sesini hemen anlarsınız, kulağa hoş gelmez. Memnun etmez.

Karpuzun alt kısmında olgunlaşmanın tamamlandığını gösteren bir leke özellikle de sarı bir lekenin olması şart. Bir de üzerindeki lekeler beyaz değil krem veya sarı renkte olmalı. Bu leke olmayıp satın alıyorsanız ‘kelek’ bir karpuza hazır olun.

Urfa'da bir ilk: Kadın belediye otobüsü şoförü direksiyon başında Urfa'da bir ilk: Kadın belediye otobüsü şoförü direksiyon başında

Karpuzun iyisinde çatlaklar olur ancak normal çatlama değil! Kastettiğimiz karpuzun üzerinde oluşan, örümcek ağına benzer görünümünde olanlar. Uzmanlar bu çatlakların, karpuzun büyürken arılar tarafından ziyaret edildiğini gösterdiğini söylüyor.

Yüzde yüz garantili yöntem: Karpuzun iyisini bir görüşte anlayacaksınız

Karpuz ne kadar büyükse o kadar lezzetli’ düşüncesi yanlış. Çünkü günümüzde meyvelerin olgun görünmesi için bazı ilaçlar kullanılabiliyor ve bu ilaçlar da hormonal bozukluklara yol açıyor. Bu nedenle her büyük karpuz da lezzetli çıkmıyor. 

Karpuzun sapı da lezzeti hakkında bilgi veriyor. Karpuzun sapı yeşilse, erken toplandığını gösteriyor, bu nedenle sapı kuruyan karpuzlar daha olgun ve tatlı olarak biliniyor.

Karpuzu koklayarak seçmek, hiçbir işe yaramıyor. Bu yöntem daha çok kavun seçmek için geçerli. O nedenle bahsettiğimiz diğer püf noktalarından fayda sağlayabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi