Doğada kendiliğinden yetişen, Diyarbakır’da bahar aylarında tüketilen semt başları ve pazarlarda satılan Kenger (Kereng) bitkisi yöre halkının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Yüksek bölgelerde yetişen kenger ve çiriş otu, lezzetli olduğu kadar sağlığa da birçok faydası var. 

“HERHANGİ BİR ZARARI YOK”
Yöre halkının kenger ve çiriş pancarını çok sevdiğini söyleyen pazarcı Nevzat Güneş, ”Kenger Karacadağ, Bitlis, Hakkari, Siirt bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu ise Hakkari, Bingöl, Muş ve Kulp taraflarında bulunuyor. Bu bitkiler özellikle kar altında yetiştiği için bağırsak temizliğine, iltihaplanmaya karşı faydalı. İki bitki de bahar mevsiminde yaklaşık kırk gün boyunca bulunabiliyor. Bölge halkının da sevdiği besinler. Mevsiminde yenilebildiği gibi buzluğu atıp kışın da tüketilebilir.  Zaten doğal bitki oldukları için herhangi bir zararları yok. “Diye belirtti.

“İLERİDE BULAMAYABİLİRİZ”
Güneş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bitkiler de yok olmayla karşı karşıya. Demirkazıklarla da toplandığı için bu da bitkinin neslinin bitmesine sebep oluyor. Yöre halkının, özellikle köylerdeki insanların belli bir dönem geçim kaynağı rolünü üstlenen kengerin kilosu ortalama 40 lira civarında. Bu insanlar bahar mevsimi boyunca yüksek yerlerden kengerleri toplayıp geçimlerine katkıda bulunuyorlar. Yöre insanı mevsimi boyunca yüksek yerlerden kengerleri toplayıp geçimlerine katkıda bulunuyorlar. Ancak ara verilmeyip toplanmaya devam edilirse ileride bulamayabiliriz.” dedi.

“KENGERİN DE DİŞ ETİ BAŞTA OLMAK ÜZERE İÇ HASTALIKLARA FAYDASI VAR”
Uzun yıllardır kenger sattığını söyleyen Samet Çağla ise,  “Güneydoğu’da yetişen bu bitkiler yöre halkı tarafından daha yoğun ilgi görüyor. Batı illerinden de bir talep var. Çiriş otu ıspanak gibi pişirilmesinin yanı sıra Diyarbakır’da bulgur pilavında da tercih ediliyor. Bu doğal otlar, tohumsuz ve susuz bir şekilde yetişiyor. Emek sarf edilmeden toprağın dibinden çıkan bu bitkiler Allah’ın verdiği nimet. Çiriş otunun bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları bulunmaktadır. Bunlardan biri Mide ve sindirim rahatsızlıkları geliyor. Kengerin de diş eti başta olmak üzere iç hastalıklara faydası var.” Dedi.

“SATIŞLAR DÜŞTÜ”
Fiyat artışlarının kendilerini de etkilediğini söyleyen Çağla, “Geçen seneye oranla satışlar alım gücünden dolayı azalmış durumda. Kilosunu şu an 40 lira civarında satıyoruz. Bir önceki sene evine beş kilo götüren biri şimdi ise iki kilo götürebiliyor. Ancak insanlarımız kengeri sevdikleri için yine de alıyorlar.” Diye ekledi.

Haber: Remziye ÇELİK