Kağızman ilçesine bağlı Yayla Kersê ve Kesişkıran (Kêşkiran) köylerinde sağlık ocağı, yol ve su, yaşanan sorunları çözülmeyi bekliyor. Köy yolları, yazın tozdan kışın ise çamurdan geçilmezken, köy sakinleri, içme suyu ihtiyaçlarını el arabası ve eşek sırtında taşıyarak karşılamak zorunda kalıyor. Bu durum özellikle kış aylarında yurttaşlar için bir işkenceye dönüşüyor.

Bingöl’de araç ve sürücülere ceza yağdı! Bingöl’de araç ve sürücülere ceza yağdı!


 
KÖYLÜLERİN BİTMEYEN ÇİLESİ: YOL, SU, SAĞLIK...
Yayla Kêrsê Muhtarı Sinan Dağ, "Özelikle kışın su sorunu yaşıyoruz. Köylüler bu dönemde halen ya omuzlarında ya el arabasıyla ya da eşeklerle gelerek, evlerine su taşıyor. Kış soğuğunda 12 yaşındaki çocuklar da gelip burada su bidonlarını omuzlamak zorunda kalıyor. Yine köyde okul yok, sağlık ocağı yok, yol yok. Yıllardır köy yolu toprak. Yazın tozdan kışın ise çamurdan geçilmiyor” şeklinde konuştu.

YOLLAR KÖTÜ OLDÜĞU İÇİN HASTALARI SIRTLARINDA TAŞIYORLAR
İmkanı olmayan kişilerin hastaları için 3 bin lira taksi ücreti vermek zorunda kaldığını aktaran Dağ, "Yine yoldan kaynaklı taksi köye giremiyor. Köyün girişinde hastayı bekliyor ve biz hastayı sırtımızla yüzlerce metre uzaklıktaki taksiye götürüyoruz. Bir köyde ister bir kişi yaşasın ister 100 kişi yaşasın herkesin hizmet alma hakkı var. Biz de diğer yerde yaşayan herkes gibi hizmet istiyoruz. Artık köyümüzde yol, su, okul ve sağlık ocağı gibi sorunların çözüme kavuşturulması lazım" diye konuştu.

EŞEK SIRTINDA SU TAŞIYORLAR
Yayla Kêrsê köyü sakinlerinden Marife Altun, "Su ihtiyacımızı omuzlarımızda ya da eşek sırtından getirerek karşılıyoruz. Özellikle yazın doğru düzgün bir ev temizliği yapamıyoruz. Suyumuz da yağacak yağmura bağlı. Eğer yağmur ve kar iyi yağarsa bahar aylarında su sorunu yaşamıyoruz. Ancak yazın oldu mu artık kuraklık başlıyor ve su sorunu yaşamaya başlıyoruz. Yağmur yağmazsa kışın bile su sorunu yaşayabiliyoruz. Sorunları çözecek kimse yok. Mühendis sadece gelip bakıyor ve gidiyor. Sondaj vurulmasını ve yolların yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Cemile Dağ, "Suyu bu dönemde hala omuzlarımız üzerinde getiriyoruz. Bahar aylarında biraz su olsa da yaza doğru burası kurak geçiyor ve su sorunu yaşıyoruz. Bu yüzyılda hala el arabası, eşeklerle su taşıyoruz. Bu dönemde bunu yaşamak gerçekten ayıptır” diye kaydetti.

Kesişkıran Köyü sakinleri de yolarının yapılması için çağrıda bulunuyor.

Kaynak: MA