Kış mevsimi geldiğinde pazar, market, manav tezgahında yer alan nar vücut için güçlü şifa kaynağı olan meyveler arasında yer alıyor.
Kış aylarının meyvesi, tezgahların vazgeçilmezi, çocukların bilmecesi, ayıklamasının zorluğu ama tadının enfesi, Kur’an-ı Kerim’de cennet meyvesi, Nar meyvesinden başkası değildir. Narın Türkiye'de 15'ten fazla çeşidi bulunuyor. Nar en güçlü doğal antioksidan kaynaklarından biri ve Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinde kesintisiz olarak tüketilen en önemli meyveler arasında yer alıyor.
ANAVATANI İRAN
Anavatanı İran olmak üzere Güneydoğu Anadolu'yu da kapsayacak şekilde Ortadoğu, Kafkasya ve Hindistan'ın kuzeyinde görülen tropikal ve subtropikal iklimin meyvesi olan narın bilinen en eski meyvelerden biri olduğu belirtiliyor.
İSMİ KUR’ANI KERİM’DE GEÇİYOR
Bereketinde sembolü olan narın ismi Kur'an-ı Kerim'de de pek çok kez geçiyor. Çekirdek, su ve kabuk olmak üzere üç kısımında meydana gelen nar, besin değeri açısından da son derece zengin.
BESİN DEĞERİNİ 5-6 AY KORUYABİLİYOR
Türkiye’de 15’ten fazla çeşidi bulunan narın sanayi, ticaret ve eczacılık açısından eşsiz bir meyve. Kabuğunun özel yapısından dolayı yapısını ve besin değerlerini 4-6 aya kadar koruyabilen nadir meyveler arasında olan nardan kök boya, nar şerbeti, nar ekşisi, pekmez, şurup, likör, merhem, şampuan, duş jeli, krem ve gıda katkı maddesi gibi birçok ürün yapılmakta.
NAR MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Nar, kan damarlarını korur, gençleştirir ve böylece kan dolaşımını iyileştirerek kalp ve damar sağlığını koruyabilmektedir. Narın kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Kolesterol ve yağ birikmesi, kalp hastalığının yaygın nedenlerinden biridir. Nar damarları tıkayan kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir
DİYARBAKIR’DA TEZGAHTA 25 LİRADAN BAŞLIYOR
Diyarbakır’da çokça tüketilen nar, semt pazarları ve marketlerde de kilo fiyatı 25 liradan başlıyor, 50 liraya kadar alıcı buluyor. Nar meyvesi, pasta, içecek olarak da tüketilebiliyor.