Geçtiğimiz aylarda "Kürt böreği mi, küt böreği mi?" polemiği Meclis gündemine dahi geldi. Çıkan tartışmalar sonrası sosyal medya kullanıcıları Kürt böreğinin evde nasıl yapıldığına dair araştırma yapmaya başladı. İşte pratik, orijinal meşhur Kürt böreğinin tarifi...
KÜRT BÖREĞİ VE KÜRT İŞÇİLER
Bileceli Mehmet Efendi tarafından Türkiye'ye tanıtılan Kürt böreği, kahvaltı sofralarında kendisine yer buluyor. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır. Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir. Rengo lakabıyla tanınan Bileceli Mehmet Efendi'nin İstanbul'da hazırladığı yağlı kömbelere sonradan "Kürt böreği" denmiştir. Bu böreğin pudralı şekerle servis edilmesi de sonradan geliştirilmiştir. Ne var ki, Bileceli Mehmet Efendi Kasımpaşa'da gemilerde ve kum kosterlerinde çalışan Kürt işçilere satmak üzere hazırlaması, sonradan rivayet gibi anlatılmıştır.
Kürt böreği tarifi ve hazırlanışı
4,5 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı pudra şekeri
200 gr margarin
Kürt böreği yapılışı
Su ve tuzu karıştırın. Unu ekleyin ve yoğurun. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Yağları tavada eritip, üstünde oluşan köpüğü alın. Hamuru 6 eş parçaya bölün. Her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açarak, her yerine yağ sürüp üst üste dizin. Sadece en üste gelecek bezeye yağ sürmeyin. Merdane ile açarak tek bir yufka haline getirin. Kenarları zarf şeklinde katlayarak üst üste koyun. Fırın kabınıza yerleştirin. 180 derecede kızarana kadar 30-35 dakika pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpiştirin. Kürt böreği tarifiniz hazır. Afiyet olsun...