Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, çağrı cihazlarının patlatılmasıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, yaralanmaların çoğunun "el veya karın bölgesinde gerçekleştiğine" dikkati çekti.

MOSSAD'IN DEVREDE OLDUĞU İDDİA EDİLDİ

Tüm dünyada şok etkisi yaratan saldırının yankıları sürerken İsrail'in istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın, Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının pillerine patlayıcı yerleştirdiği iddia edildi.

Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu: Sanki ben öldürmüşüm! Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu: Sanki ben öldürmüşüm!

BAKAN URALOĞLU GÜNDEMDEKİ SORUYU YANITLADI
Lübnan'daki saldırının ardından Türkiye'de de benzer bir saldırı ihtimali olup olmadığı merak konusu olurken beklenen yanıt Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan geldi.

TÜRKİYE'DE BİR RİSK OLMADIĞINI SÖYLEYEBİLİRİM
Bakan Uraloğlu "Türkiye'de çağrı cihazları neredeyse hiç kullanılmıyor. Çağrı cihazları özelinde Türkiye'de bir risk olmadığını net olarak söyleyebilirim" dedi.Uraloğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde; "Mobil haberleşme cihazları daha çok cep telefonları olarak adlandırdığımız cihazların belli teknolojilerle belli sistemlerle takibi yapılabiliyor. Belli içerikler kimin kiminle haberleştiği gibi. Dolayısıyla bundan kaçınmak isteyen kuruluşlar, örgütler bunun yerine çağı cihazlarını kullanmayı tercih ediyorlar. Radyo dalgalarıyla haberleşiyorlar ve bunların takibi bu anlamda çok kolay ve rahat değil. Onun için burada da Lübnan'da olan bir kısım Suriye'de de olduğu bilgisini alıyoruz. Bu takipten kaçınmak için Hizbullah'ın bunları kullandığı yönünde bir bilgiye sahibiz ya da tahmine sahibiz öyle diyelim ama bilgi de diyebiliriz.

"SİBER GÜVENLİK UZMANI ARKADAŞLARIMIZLA KONUYU TARTIŞIYORUZ"
Aynı anda bu kadar cihazın patlatılması 9 insanın ölmesi birçok insanın birçok uzvunun vücudunun zarar görmesi gerçekten çok büyük bir olay. Tabi hani merak ediliyor bu nasıl gerçekleşti? Bizim siber güvenlik uzmanı arkadaşlarımızla konuyu tartışıyoruz. Anlamaya çalışıyoruz. Görüntülerden cihazların tam neler olduğunu çıkarmaya çalışıyoruz. Burada iki türlü senaryonun olabileceği üzerinde duruyor arkadaşlarımız. Bir tanesi zaten Hizbullah'ın bu cihazları kullandığı biliniyor. İsrail'in de bunları bilip ve bunların bir değişim sürecinde yenileme sürecinde istedikleri gibi donattıkları bir patlayıcı yerleştirebilmiş olmaları ihtimaline de katarak söylüyorum. Bu cihazları dağıttıkları daha doğrusu satın aldıkları şeklinde ve bunun da aynı anda veya çok kısa aralıklarla bir sinyalle patlatılabildiği noktası.
 

Kaynak: Haber Merkezi