Tarihi geçmişi 4 bin 500'den başlayarak klasik anlamda yerleşim gördüğü belirlenen Mardin, Subari, Hurri, Sümer, Akad, Mitani, Hitit, Asur, İskit, Babil, Pers, Makedonya, Abgar, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı döneminden birçok yapıyı bünyesinde harmanlayabilmiş önemli bir açık hava müzesidir. Günümüzde ise, Mardin birçok farklı dil, din ve kültür mozaiğiyle farklı tarihi süreçlerden geçmesine rağmen, özellikle Mezopotamya ve Mısır’da görülebilen büyük boyuttaki birlik ve beraberliği sergilemektedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli kentlerinden biri olan Mardin, 2012 yılında büyükşehir belediyesi kuruldu. Bugün nüfusu 888 bin 874 kişi olan Mardin’e bağlı Cizre, Gercüş ve Ceylanpınar’ın bir zamanlar kente bağlı ilçeler olduğunu biliyor muydunuz?
GERCÜŞ NE ZAMAN MARDİN’DEN AYRILDI?
Bugün Batman’ın 6 ilçesinden biri olan Gercüş (Kercos/Kercews), Mardin Sancağının Midyat İlçesine Bağlı bir köy iken, 30 Mayıs 1926 yılında İlçe Statüsü kazanmıştır.16 Mayıs 1990'da Batman iline bağlanmıştır.
MARDİN’DEN AYRILAN BİR İLÇE: CİZRE
İslamiyet'in Cizre'ye girmesi ile birlikte şehre yarımada anlamına gelen Cezire adı verilmiş, Cumhuriyet döneminde ise küçük bir düzeltmeyle Cizre olarak değiştirilmiştir. Dicle Nehri burada kıvrılıp bir su adası gibi bir alan oluşturduğundan adaya benzetilmiştir. Önceleri Mardin’e bağlı bir yerleşim birimi iken 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak’a bağlanmıştır.
CEYLANPINAR, MARDİN’İN İLÇESİYDİ
Cumhuriyet’in ilanından sonra 1937’de Viranşehir’e bağlı bir bucak olan Ceylanpınar’da 1960’ta belediye teşkilatı kurulmuştur. 1982 yılında da Şanlıurfa’ya bağlı bir ilçe konumuna getirilmiştir. 18 Mart 1930 tarihinde Mardin Koçhisar ilçesine bağlı olan Resulayn nahiyesi (Ceylanpınar) Viranşehir'e bağlandı. 11 Nisan 1946 Resulayn bucağının adı "Ceylanpınar" olarak değiştirildi. 25 Mayıs 1959'da belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. Kimi kaynaklarda Ceylanpınar, 1927’de Mardin’in ilçesi olarak gözükmektedir.