Güneydoğu’da medeniyet güneşinin parıl parıl parladığı Mardin’in adının nereden geldiği merak konusu oldu. İşte detaylar…

Anadolu'yu Mezopotamya'ya bağlayan Mardin yöresi; tarihsel gelişim içerisinde, onlarca uygarlığa ve onlarca değişik din, etnik grup ve mezheplere ev sahipliği yapmış ve birbirinden farklı bu kültürler, sevgi ve hoşgörüyü bir potada harmanlayarak ve farklılıklarını koruyarak, yüzlerce, binlerce yıl bir arada ve dayanışma içerisinde yaşamasını bilmiştir. Müslüman, Süryani, Yakubi, Keldani, Nesturi, Yezidi, Yahudi, Kürt, Arap, Çeçen, Ermeni vs. gibi farklı din ve farklı etnik kökenden gelen topluluklar; "doğal toplumsal hoşgörü" ve uzlaşma ile "barış ve kardeşlik içerisinde" bir arada yaşamışlardır. Mardin, bu özelliklerinden dolayı, "değişik kültürel yapıların barışçıl bir sentezini oluşturmuştur". Zarathustra'nın, Mani'nin yaşadığı; kültürel ve felsefi yoğunluğun tarih boyunca damgasını vurduğu barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti Mardin...

MARDİN TARİHÇESİ KISACA
Mardin'in tarihi, M.Ö. 4500'lere kadar uzanır. Mezopotamya uygarlıklarına ev sahipliği yapmış olan şehir, Sümerler, Akadlar, Babiller ve Asurlular gibi birçok eski medeniyetin etkisi altına girmiştir. Mardin, bu dönemde ticaret yolları üzerinde stratejik bir konumda olduğu için önemli bir ticaret merkeziydi.

Mardin-2

Kızılcık Şerbeti ‘Firaz’ kimdir, gerçek adı, evli mi, nereli, kaç yaşında? Kızılcık Şerbeti ‘Firaz’ kimdir, gerçek adı, evli mi, nereli, kaç yaşında?

MARDİN’İN İSMİ NEREDEN GELMEKTEDİR?
Mardin adı Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçmektedir. Kelimenin kökeni hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı görüşlere göre Mardin kelimesi, savaşçı bir kavim olan ve Ardeşir tarafından 3. yüzyılda buraya yerleştirilen Mardelerden gelmektedir. Bazı görüşlere göre de "Kaleler" anlamına gelen Merdin'den gelmektedir. Günümüzde kullanılan adı, Arapça kaynaklarda geçen Mâridîn'den gelmiştir.

Mardin adından tarihte ilk kez 4. yüzyılda Roma tarihçisi Marcellinu tarafından ''maride''şeklinde bahsedilmiştir. Mardin'in adının nereden geldiği ile ilgili farklı söylenceler de vardır: Ermeni söylencelere göre MS 351'de Nusaybin yıkılınca Mardin'e sığınan Ermenilerin karşılaştıkları dirence karşı gösterdikleri cesarete atfen savaşçı ya da şehit anlamına gelen ''mardin''  kelimesinden; Süryani söylencelerine göre ise çevrede çok sayıda kale bulunmasına bağlı olarak kaleler anlamına gelen ''merdin''den türemiştir. Bu da şehrin etrafındaki yüksek surları, görkemli kaleleri ve stratejik konumunu yansıtıyor. Mardin, tarih boyunca farklı medeniyetlerin inşa ettiği kaleleriyle adeta bir koruyucu gibi şehri kuşatan bir kalkan oldu. Kürtçe dilinde ise Mêrdîn olarak bilinir. 

Şehir günümüzde yüksek avlu duvarlarının çevrelediği  dar sokaklarıyla, şehre özgü taş evleriyle, abbaralarıyla ve her adımda hissedilen bozulmamış tarihi dokusuyla birlikte zengin mutfağıyla da yıl boyunca yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakmaktadır. 

Muhabir: Remziye ÇELİK