Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde 1, 2 ve 3 katlı yeni yapılarda çatı yapımı zorunlu hale getirildi. Yenişehir ve Mezitli belediyeleri tarafından alınan ve ilan sürecine çıkarılan kararın, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçmesi bekleniyor. Kararın gerekçesi “kaçak yapılaşmayı önlemek” olarak açıklanırken, özellikle bölgeye göç eden ve yoğun olarak bulunan Kürt nüfusunun dam kültürünü yok edilmesi olarak görülüyor. Çünkü bölgede de Kürtler için gelenek olan damlar; salça yapımından sebze kurutmaya, halı yıkamadan yaz aylarında uyumaya kadar günlük hayatın önemli bir parçası olurken, alınan kararla bu kültürün yok edilmesinin önü açılıyor. Ayrıca çatı zorunluluğunun yoksul kesime ek maliyet yükü de getirmesi olarak da tepki alıyor.
Alınan karara tepki gösteren Yenişehir Belediyesi Meclis Üyesi Avukat İbrahim Cinbaş ile Toroslar Belediyesi Çevre Komisyonu Başkanı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hıdır Berk, uygulamanın halkın ihtiyaçları ve yaşam kültürünü göz ardı ettiğini belirtti.
“DAM KÜLTÜRÜ YOK OLACAK”
Cinbaş, alınan kararın halkın yaşam tarzına doğrudan müdahale anlamına geldiğini savunarak şu ifadeleri kullandı:
"Mersin gibi sıcak bir kentte damlar insanların yaşam alanı. İnsanlar damlarda salça kurutuyor, uyuyor, bazı bölgelerde tandır kullanıyorlar. Bu kararla birlikte hem bu yaşam tarzına müdahale ediliyor, hem de insanlara ek bir külfet getiriliyor. 1, 2 ve 3 katlı yapılara çatı zorunluluğu getirilirken, 3 ve daha fazla katlı binalarda bu şart aranmıyor. Bu durum eşitlik ilkesine aykırı. Eğer kat farkı gözetilmeden tüm kent için böyle bir karar alınsaydı, eşitlikten söz edebilirdik. Mersin gibi bir yerde çatı katı yapma zorunluluğu teknik olarak ihtiyaç da değil. Kar yağışının olduğu, fazla yağışların olduğu bir bölge de değil. Kentin estetik yapısı açısından da çok uygun değil.”
“DİLEKÇE VERSİNLER”
Yoksul mahallelerde yaşayan halkın günlük yaşamında önemli bir yer tutan damların, alınan yeni kararla yok edilmek istendiğine vurgu yapan Cinbaş, “Yenişehir ve Mezitli’deki halkımıza çağrıda bulunuyoruz: Bu imar plan notu değişikliği eşitlik ilkesine aykırı bir durum oluşturuyor. Bu sebeple lütfen belediyelerin ilan askı panolarını takip etsinler. İlan askıya çıktığında dilekçe vermekte gecikmeyelim. İtirazların çokluğu kurumları adım atmaya zorlayabilir” ifadelerini kullandı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hıdır Berk, uygulamanın halkın günlük yaşamını doğrudan etkileyeceğini, bir çatının maliyetinin günümüz koşullarında neredeyse bir daire bedeli kadar olduğunu vurguladı.