Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından uygulanan Toplum Yararına Program (TYP), çevre temizliği, okullarda çevre düzenlemesi ve park düzenlemeleri gibi alanlarda uygulanıyordu. TYP kapsamında istihdam edilen işçiler ise genellikle kura yöntemi ile seçiliyordu.

Diyarbakır’da iki aydır çalışıyorlar! Ücretlerini bilmiyorlar Diyarbakır’da iki aydır çalışıyorlar! Ücretlerini bilmiyorlar

TYP KALDIRILDI MI?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TYP'nin kaldırıldığını açıkladı.

Toplum Yararına Programlar artık sadece afet ve acil durumlarda başvurulacak. TYP kapsamında yapılan işçi alımı ile personel ihtiyacı karşılanan yerlerin artık İşgücü Uyum Programı kapsamında işçi alınacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'İşgücü Uyum Programı' çalışma alanları arasında; geri dönüşüm ve atık yönetimi, engelli, yaşlı, hasta ve çocuk bakımı, doğal yaşam alanlarının restorasyonu, ağaçlandırma ve tarımsal üretim, hayvancılık gibi alanların bulunacağını belirterek,

"İşgücü Uyum Programı' kapsamında çalışma hayatına adım atan vatandaşlarımız, yarı zamanlı çalışma hakkına sahip olacak. Böylece program kapsamında bir taraftan kamu kurumunda tecrübe edinirken, aynı zamanda başka bir işte daha çalışmaları mümkün olacak. Programın ilk 4 haftası 5 gün, geri kalanında haftada 3 gün çalışarak, 140 gün sürmesi planlanıyor. Katılımcılara günlük net asgari ücret ödenecek ve kısa vadeli sigorta primleri (yüzde 5,5 prim oranı) sağlanacaktır. 'İşgücü Uyum Programı'ndan öğrencilerimizin faydalanmasının da önünü açıyoruz. Üniversite öğrencilerimiz eğitimlerine devam ederken, bir taraftan da çalışma hayatında tecrübe kazanacak ve harçlıklarını çıkarabilecekler. Program, daha az maliyetle daha fazla kişiye ulaşma imkanı sunacak ve iş arayanların yeteneklerini geliştirerek özel sektörde iş bulmalarını kolaylaştıracaktır. Bu yeni yaklaşımla, hem iş gücü piyasamızı daha dinamik hale getirecek hem de vatandaşlarımızın kariyerlerinde sağlam adımlar atmalarını sağlayacağız" diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi