Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde Ege sahillerini aratmayan kanyonda kaçak kum ocakları çalışıyor, doğa tahrip ediliyor. Mücadele’nin “Diyarbakır’ın sahili yok oluyor! Tepkiler çığ gibi” haberini Meclis’e taşıyan Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, “Diyarbakır’da kaç tane kaçak olarak çalışan maden ve kum ocağı bulunmaktadır? Bu ocakların tespit edilmesi ve kapatılması için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?” diye sordu.

Diyarbakır’ın sahili yok oluyor! Tepkiler çığ gibi Diyarbakır’ın sahili yok oluyor! Tepkiler çığ gibi

Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’in önerisi şöyle: “Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Diyarbakır’ın Sahili Yok Mu
                        
Basına yansıyan ve tarafıma iletilen bilgilere göre Diyarbakır’ın Eğil ilçesi Yatır Köyü civarında bulunan kanyonda izinsiz çalışma yapıldığı ve doğa güzelliğiyle bilinen kanyonun tahrip edildiği belirtilmektedir. İddialara göre izinsiz olarak faaliyet gösteren kaçak kum ocağı şirketinin bölgede hem ağaçları kestiği hem de Dicle Nehri’ni kirlettiği ifade edilmektedir. 

Serhat Eren

Bu bağlamda;
1- Diyarbakır’ın Eğil ilçesine bağlı Yatır Köyü civarında bulunan kanyonda izinsiz çalışma yapıldığı iddiaları doğru mudur? Bu iddiaların araştırılması için bir soruşturma başlatacak mısınız?

2- Diyarbakır’ın Eğil ilçesine bağlı Yatır Köyü civarında kaç adet kum ocağı bulunmaktadır?

Yiğit Bulut Mehmet Metiner kimdir? Yiğit Bulut Mehmet Metiner kimdir?

3- Bu kum ocaklarından kaçının çalışma ruhsatı bulunmaktadır? 

4- Bu kum ocaklarının faaliyetleri ne sıklıkla denetlenmektedir? Bu denetimler sırasında hangi tespitlerde bulunulmuştur? 

5- Son 5 yıl içerisinde Diyarbakır’da Dicle Nehri’ni kirlettiği için kaç şirkete ceza kesilmiştir? 

6- Diyarbakır’da kaç tane kaçak olarak çalışan maden ve kum ocağı bulunmaktadır? Bu ocakların tespit edilmesi ve kapatılması için ne tür çalışmalar yapılmaktadır? 

7- Dicle Nehri’nin korunması için bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?”

Kaynak: Haber Merkezi