On Gözlü Köprü ya da diğer adıyla Dicle Köprüsü ya da kimi kaynaklara göre ise Silvan Köprüsü olarak da geçer. Merkez Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde kurulan bu tarihi köprü, kentle özdeşleşen yöresel bazalt taşından inşa edilmiştir. Tarihi köprü, Mardin Kapı'nın dışında yer alıp kentin 3 kilometre güneyinde bulunmaktadır. Köprünün bugün ayakta görülebilen kısımlarının 1065 tarihinde Mervaniler zamanında inşa edildiği görülüyor. Yıllar boyunca İpek Yolu üzerinden ticaret yapan kervanların da geçişini sağlayan On Gözlü Köprü, araç geçişine de açıktı.
On Gözlü Köprü/ Diyarbakır
DİYARBAKIR TURİZMİNİN GÖZDESİ
Diyarbakır turizminin gözde yapılarından biri olan ve her gün onlarca kişi tarafından ziyaret edilen tarihi On Gözlü Köprü, araç trafiğine açık olması, ağır yük araçlarının geçişi nedeniyle ikinci ve beşinci kemerlerinde oluşan çatlaklar ve çatlaklar nedeniyle köprünün yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalması nedeniyle restorasyon kararı verildi.
ON GÖZLÜ ARAÇ TRAFİĞİNE NE ZAMAN KAPATILDI?
Diyarbakır’ın simgelerinden biri olan 178 metre uzunluğunda, 5,6 metre eninde olan On Gözlü Köprü’nün kemerlerinde, araç kullanımından dolayı oluşan tahribat nedeniyle 2008 yılının Ekim ayında araç geçişine kapatılan köprüde restorasyon çalışması yapıldı. Restorasyonun ardından tarihi köprü bir daha trafiğe açılmadı.
Bağıvar Köprüsü/ Diyarbakır
YENİ KÖPRÜ YAPILDI, ON GÖZLÜ KÖPRÜ KORUNDU
Aynı yıl içerisinde daha önce tarihi On Gözlü üzerinden ulaşımı sağlanan ulaşım yolu için yeni bir köprünün de yapımına başlandı. Tarihi köprüyü yok olmaktan kurtarmak için 2009 yılında köprünün 1 kilometre güneyinde Bağıvar Köprüsü inşa edildi. Dicle nehrinin iki yakasını birbirine bağlayan ve şehir merkezine 3 kilometre mesafede olan tarihi köprünün araç geçişine yasaklanmasının ardından kent sakinlerinin de yoğun uğrak yerlerinin başında geliyor.