Van'da 27 Eylül’de kaybolan Diyarbakırlı üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in cenazesi 18 gün sonra Van Gölü'nün Molla Kasım Mahallesi'nde sahilinde bulundu. Ön otopsi işlemleri tamamlanan Kabaiş, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı'nda defnedildi. Rojin’in ölümüne ilişkin soruşturmaya gizlilik kararı getirilirken, Kabaiş’in otopsi raporu ise, henüz çıkmadı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin getirilen gizlilik yasağı ve açıklanmayan raporuna ilişkin konuları Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Önergede Cupolo, şu ifadelere yer verdi.

Diyarbakır’da ev almanın tam zamanı! Satışlar yüzde 76 arttı Diyarbakır’da ev almanın tam zamanı! Satışlar yüzde 76 arttı

“15 Ekim’de kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedenine ulaşılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş’in arama ve soruşturma süreçlerine dair kamuoyunda çok sayıda şüphe oluşmuştur. Ailesine haber verilmesinden önceki 18 saatlik boşluk ve esas görevli savcının olaya dahil olmasından önceki 4 günlük gecikme, saniyelerin dahi önemli olduğu bu vakada Savcının olay yerine derhal intikal etmeyişi, olay ve arama mahallinin zamanında aranmaması, arama mahallinin yeterli ve doğru ölçekte tespit edilmeyişi, helikopter-sonar-arama köpekleri gibi arama kaynaklarının zamanında aramaya dahil edilmeyişi, potansiyel delil kaynağı olan telefon çözümlemesinin kritik arama süreci içinde yapılmamış olması, Van Gölü su akış yönünün cansız bedenin bulunduğu noktayla uyumluluğuna bakılmamış olması, Van Barosu’nun ısrarla sürecin dışında tutulmaya çalışılması, esasında delillerin karartılmaması için alınan gizlilik kararının delil toplanmamış olan bu dosyada ön otopsi raporunun müştekilerle paylaşılmama gerekçesi olarak kullanılması, gizlilik kararı gerekçesiyle paylaşılmayan otopsi raporunun CNN Türk’te habere konu olarak gizlilik ihlaline uğrayışı ve sonrasında adli tıp raporu beklenmeden peşpeşe basına servis edilen intihar algısı yaratma amaçlı haberler gibi hususlar; hem yasal hem de operasyonel yönleri açısından bu soruşturmanın şeffaflığına, titizliğine ve yasalarla uyumluluğuna gölge düşürmüştür.

Bu bağlamda;
1. Rojin Kabaiş için yetkili makamlarınızca etkili bir soruşturma yürütüldüğünü düşünüyor musunuz? Kamuoyunda oluşan tersi istikametli algıyı kırmaya yönelik aldığınız özel önlemler nelerdir?
2. Gizlilik kararı gerekçe gösterilerek müştekilerle paylaşılmayan ön otopsi raporuna CNN Türk nasıl ulaşmıştır? Soruşturmanın gizliliği ihlaline sebep olan bu durum hakkında herhangi bir yasal işlem başlattınız mı?
3. Van Barosu’nun dosyadaki gizlilik kararına yaptığı itiraz başvurusunu ne zaman değerlendirmeye alacaksınız?

Öte yandan Akça, başta Rojin Kabaiş soruşturması olmak üzere şüpheli kadın ve çocuk ölümleri dosyalarına ilişkin TBMM’ye Meclis Araştırması açılması için önergede bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi