Etihad Stadium, Manchester
Manchester City maçlarına ev sahipliği yapan Etihad Stadyumu 2002’de İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları organizasyonu için inşa edilmiş, ardından bir futbol stadyumuna dönüştürülmüştü. O güne kadar maçlarını Maine Road’da oynayan Manchester City, 2003-04 sezonunun henüz başında yeni evine kavuştu. Stadyum bu kısa tarihinde 2007-08 sezonu UEFA Kupası Finali’ne ev sahipliği yaptı. Başlangıçta Manchester Şehir Stadyumu olarak adlandırılan mekân, sonrasında yapılan sponsorluk anlaşması neticesinde Etihad Stadyumu adını aldı. 2015 itibarıyla 55.000 kişi ağırlama kapasitesine erişen stadyumu gezmek için kulüp tarafından çeşitli turlar düzenleniyor. Detaylarına Manchester City internet sitesi üzerinden erişebileceğiniz turlar öncesinde bir Manchester uçak bileti için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Estado Santiago Bernabeu, Madrid
Şampiyonlar Ligi tarihinin 1955-56 sezonundaki ilk şampiyonu Real Madrid, turnuvanın ilk beş yılında zirveyi kimseye kaptırmadı. Bugün hâlâ Şampiyonlar Ligi tarihinin en uzun şampiyonluk serisi olan bu başarı günümüzde de devam ediyor; zira geçtiğimiz sezon da adını şampiyonluk hanesine yazdıran takımın adı Real Madrid’di. Madrid ekibi 1900’lerin başlarındaki ilk maçlarını önce Campo De O’Donell stadında oynamış, ardından 1924’te Campo de Chamartin stadına geçmiş; ancak görece daha büyük olan bu stat da takımın seyirci kapasitesinin altında kalmıştı. Kulübün yöneticisi Santiago Bernabeu, şehrin büyük ve modern bir stadyuma ihtiyacı olduğunu söyleyecek, fitili ateşleyecekti. Sonraki yıllarda Santiago Bernabeu Stadyumu olarak anılacak stadın temeli böylelikle 1945’te atıldı. 14 Aralık 1947’de, Real Madrid ile Portekiz şampiyonu OS Belenenses’in karşı karşıya geldiği maçla resmi olarak açılışı yapılan Estadio Santiago Bernabeu, bugün şehrin ikonik ve turistik merkezlerinden biri. İçinde 245 VIP locanın ve La Esquina, Puerta 57, Real Cafe Bernabeu ve Zen Market olmak üzere dört ayrı restoranın bulunduğu tesis, şehri ziyaret edenler tarafından büyük ilgi görüyor. 80’lerde yenilenen stadyum bugün dünyanın en büyük stadyumlarından biri olma özelliğini de taşıyor. Futbolsever olsun olmasın, Madrid’i ziyaret edenlerin ilk adreslerinden biri olan Santiago Bernabeu Stadı ücretli turlarla gezilebiliyor. Real Madrid Müzesi ve stadyum gezisini içeren, tercihe göre rehberli turların da bulunduğu alternatiflere Real Madrid kulübünün resmi internet sitesi üzerinden erişebilir, öncesinde bir Madrid uçak bileti için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Diego Armando Maradona Stadyumu, Napoli
İtalya’nın Napoli şehrinde bulunan eski adıyla San Paolo Stadı, bugünkü adıyla Diego Armando Maradona Stadyumu; Maezza ve Olimpico stadyumlarının ardından ülkenin üçüncü büyük futbol mabedi. İnşasına 1948’de başlanan ve 1959’da tamamlanan San Paolo Stadı’na 1990’da, İtalya’nın ev sahibi olduğu Dünya Kupası için bazı ekleme ve düzenlemeler yapılmış. 54.000’in üzerinde seyirci kapasitesi ve 19 locası bulunan stadyum, 2020’den bu yana Arjantinli futbol efsanesi Diego Armando Maradona’nın adını taşıyor. 2020’de Napoli Belediyesi’nin girişimiyle hayata geçen değişiklik üzerine yapılan açıklama vefa dolu; “Napoli, Maradona’yı muazzam yeteneği ve ruhuyla 7 yıl boyunca Napoli’ye 2 lig şampiyonluğu ve diğer prestijli kupaları kazandıran, tüm zamanların en büyük futbolcusu olarak hatırlıyor.”.
Giuseppe Meazza Stadyumu, Milano
Şehrin iki büyük takımı AC Milan ve Inter’in maçlarına aynı anda ev sahipliği yapan San Siro’nun bugünkü resmi adı Giuseppe Meazza Stadyumu. Hem İtalya’nın hem de Avrupa’nın en büyük statlarından Giuseppe Meazza’nın görece eski tarihine göz attığımızda ilginç bir hikâyeyle karşılaşıyoruz. Süreç 1925’te, dönemin AC Milan Başkanı Piero Pirelli’nin hipodrom yakınlarında bir stadyum inşa edilmesi isteğiyle başlıyor. 13 ayda 5 milyon İtalyan lireti harcanarak yükselen yapı, o dönemde dört tribünden ve 35.000 izleyici koltuğundan oluşuyor. 19 Eylül 1926’da Milan-Inter derbisiyle yapılan resmi açılışın ardından 1935’e kadar AC Milan’a ait olan Giuseppe Meazza Stadyumu, 1935 itibarıyla Milano Belediyesi tarafından satın alınıyor. Yapılan büyütme çalışmalarıyla 55.000 kişilik kapasiteye erişen stadyum, 1947-48 sezonu itibarıyla FC Inter’e de tahsis ediliyor. 1990’da gerçekleşen Dünya Kupası öncesinde bir kez daha yenilenen ve mimari bakımdan da dikkat çekici bir görünüme kavuşan San Siro, bugün 85.700 izleyiciye muazzam bir seyir zevki sunmasıyla ünlü.
Estadio da Luz, Lizbon
Euro 2004 finaline ev sahipliği yapmak üzere eski Işık Stadyumu yerine inşa edilen Estadio da Luz’un yapımına 2002’de başlandı. Mart 2003’te, kısmen yıkılmış statta Benfica son maçına çıkmıştı. Işık Stadyumu’nun yeni halindeki ilk maç ise 25 Ekim 2005’te, Benfica ve Uruguay temsilcisi Club Nacional arasında oynanacak; müsabaka Benfica lehine 2-1 sonlanacaktı. Estadio da Luz Euro 2004’te üç grup maçına, Portekiz-İngiltere arasında oynanan çeyrek finale ve yine Portekiz ile Yunanistan arasında oynanan final maçına ev sahipliği yaptı. Bu kadarla da kalmayacaktı. Işık Stadyumu 2014 ve 2020 olmak üzere iki Şampiyonlar Ligi finaline şahit oldu. İlkinde kupayı kaldıran Real Madrid, ikincisinde ise Bayern Münih oldu.
Allianz Arena, Münih
UEFA’nın 5 yıldızlı stadyumlarından biri olan Allianz Arena’nın açılışı 30 Mayıs 2005’te, TSV 1860 Münih-FC Nürnberg arasında oynanan müsabaka ile yapıldı. Hikâyenin sıkı bir geçmişi vardı; 1997’de şehrin iki büyük kulübü, Bayern Münih ve TSV 1860 kayda değer başarılar elde etmişti. Bu noktada eski futbolcu ve Bayern Münih kulübünün eski başkanı Beckenbauer’den ilham almamak imkânsızdı; Beckenbauer’e göre futbolun seyir zevkini herkes tatmalı, keyifli bir deneyim olarak muhakkak yaşamalıydı. Bu fikirden hareketle iki büyük kulüp bir araya gelerek fikir birliğine vardı, bu süreçte pek çok tartışma yaşansa da nihayetinde modern tasarımlı, 66.000 kişilik dev bir stadyum inşa edilmesine karar verilmişti. Yine pek çok tartışmanın ardından stadyumun Fröttmaning’de konumlanmasına karar verildi, ancak son tahlilde Münih halkının onayı gerekiyordu. Tüm dünyadan öne çıkan, yetenekli mimarlar stadyumu tasarlamak için birbirleriyle yarıştı. Short-list’e kalan sekiz mimar açıklanmış; ancak yer konusunda henüz mutabakata varılamamıştı. 2001’de yapılan referandumda halk, ezici bir çoğunlukla Fröttmaning’deki yapılacak yeni stadyuma “evet” dedi. FIFA Organizasyon Komitesi’nin 2006 Dünya Kupası’nda toplam altı maçın burada oynanması kararıyla işler hızlandı. Basel merkezli Herzog & de Meuron’un projesi galip gelmiş, inşaat Mayıs 2002’de başlamıştı. Uygulayıcı firma 30 Nisan 2005’te stadyumu teslim ettikten sonra mayıs sonunda resmi açılış yapılacak ve 5 Ağustos 2005’te Allianz Arena’daki ilk resmi maç oynanacaktı. 2006’da Bayern Münih stadın tamamını 1860 Münih’ten devraldı. Bundan tam 12 yıl sonra, 2018’de stadın iç tasarımı Bayern Münih’in renkleri olan kırmızı beyaza boyanacaktı. Allianz Arena’da gerçekleşen ücretli turların detayları için kulübün internet sitesini, bir Münih uçak bileti için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Stamford Bridge, Chelsea
1905 yılından beri Chelsea Futbol Kulübü’ne ev sahipliği yapan Stamford Bridge, İngiltere’nin en eski stadyumlarından biri. 1877’de kurulan bu tarihi spor kompleksi, ilk 27 yılında yalnızca Victoria dönemi sporcuları tarafından kullanıldı. Ülkede önlenemez bir biçimde artan futbol sevgisiyle bir futbol sahasına dönüşmesine karar verilen Bridge, ünlü İskoç mimar Archibald Leitch tarafından tasarlanarak yeni amacına uygun hale getirildi. Londra’nın Fulham bölgesinde bulunan stadyum bugün 40.000 civarında seyirci ağırlayabiliyor. Stamford Bridge; Matthew Harding tribünü, Doğu tribünü, The Shed End tribünü ve Batı tribünü olmak üzere dört ayrı bölümden oluşuyor. Stadyum ve Chelsea Müzesi turu için Chelsea FC internet sitesini ziyaret edebilir, bir Londra uçak bileti için şimdi bağlantıya göz atabilirsiniz. (Haber Merkezi)