15 Ocak 1934 tarihinde Suriye’nin Kamışlı bölgesinde hayata gözlerini açan ve hem söylediği şarkılarla, hem de yaptığı sayısız besteyle müzik dünyasının ilgisini çeken Diyarbakırlı Ermeni sanatçı Aram Tigran, ölümünün 15’inci yılında anılıyor. Tigran Ailesi, Ermeni olayları sırasında memleketleri Diyarbakır’dan Suriye’nin Kamışlı kentine göç ettirilirken, Aram ise henüz dokuz yaşındayken ilgisini müziğe yönlendirdi.
20 YAŞINDAYKEN 3 DİLDE ŞARKI SÖYLEMEYE BAŞLADI
Henüz 20 yaşındayken, en zor müzik aletlerinden biri olan ud’u çalmayı başarabilen ve beraberinde üç dilde olmak üzere Kürtçe, Ermenice ve Arapça şarkılar söylemeye başlayan Aram Tigran, ileriki süreçlerde başarılarını her yerde kanıtlamaya başlayacaktı. Öyle ki, Dünya’da Kürtçe söyleyen şarkıcı ve müzisyenler arasında en iyilerden biri olduğu belirtilmektedir.
11 ALBÜM ÇIKARDI, SAYISIZ DİLDE ŞARKILAR OKUDU
Aram Tigran hayatı boyunca toplamda 11 albüm çıkarırken, bu albümlerden 230'u Kurmancî, 150'si Arapça, 10'u Süryanice ve 8'i Yunanca dilinde olmak üzere sayısız şarkı okudu.
DİYARBAKIR NEVROZ’UNDA RAHATSIZLANDI
Diyarbakır’da 2009 tarihinde gerçekleşen Nevroz kutlamalarında rahatsızlanan sanatçıya, kaldırıldığı hastanede anjiyo yapıldı. 6 Ağustos 2009 tarihinde Yunanistan'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşti ve 8 Ağustos 2009 tarihinde hayatını kaybetti. Vasiyeti Diyarbakır'da defnedilmekti fakat Türkiye vatandaşı olmadığından, isteği Türk hükûmeti tarafından reddedildi ve Brüksel'de toprağa verildi.