Diyarbakır Silvan Barajı’nda çalışmaların devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Çalışmaları devam eden Silvan Barajının, ara depolamaları ile sulama tesislerinin tamamen bitirilip hayata geçirilmesi ile yaklaşık 2 milyon 350 bin dekar tarım arazisi sulanacak olup, 235 bin kişiye iş imkanı, yılda 18,18 Milyar lira milli ekonomimize katkı sağlanacağını belirtti.

Dsi̇ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ DİYARBAKIR’DA
Balta, “175,50 metre yüksekliğindeki 8,7 milyon metreküp hacimli gövdesi ile ülkemizin ve Avrupa’nın ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde en yüksek barajı olan Silvan Barajı, oluşturacağı 7 milyar metreküp rezervuar alanı ile GAP’ın en büyük ve önemli bileşeni olacaktır.

50 yıl önce Diyarbakır uçak seferleri iptal ediliyormuş! 50 yıl önce Diyarbakır uçak seferleri iptal ediliyormuş!

“İŞİN FİZİKİ GERÇEKLEŞMESİ YÜZDE 96,21 MERTEBESİNDEDİR”
Silvan Barajı enerji ve sulama maksatlı olup, tesisin kurulu gücü 160 MW, yıllık elektrik üretimi 681 – 88,41 GWh/yıl’dır. Silvan Projesi 4 aşamalı olarak planlanmış olup her aşamada Silvan Barajı rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artarken Silvan Hidroelektrik Santralinde üretilen elektrik enerjisi azalacaktır. Böylece zaman içerisinde yıllık enerji üretimi 681 GWh’dan 88,41 GWh’a inerken sulamaya verilen su 1,79 milyar metreküpe çıkacağını ifade eden Genel Müdür Mehmet Akif Balta “8,7 milyon metreküpe olan baraj gövde dolgusunun tamamı bitmiştir. Ön yüz betonu imalatları, enerji su alma yapısı ve şaft imalatları tamamlanmış olup dolusavak ve santral binasında ise çalışmalar devam etmektedir. İşin fiziki gerçekleşmesi yüzde 96,21 mertebesindedir.” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi