Güneydoğu’da önemli bir yere sahip ve sönmüş bir yanardağ olan Karacadağ'ın batısında, Fırat'a doğru uzanan bölgede kurulan Siverek Osmanlı döneminde Diyarbakır vilayetine bağlı bir kazaydı. Kaza olmadan önce vilayet haline getirilen Siverek’e Diyarbakır’ın da bir ilçesi olmak üzere üç ilçe bağlıydı.

Diyarbakır’dan Ayrıldı Urfa’ya Bağlandı! İşte O Ilçe
Siverek Gece Görünümü

SİVEREK HAKKINDA  
Siverek, sönmüş bir yanardağ olan Karacadağ'ın batısında, Fırat'a doğru uzanan bölgede, Diyarbakır-Şanlıurfa-Adıyaman arasındaki üçgende kurulmuş bir şehirdir. Toplam yüzölçümü 4314 kilometredir, Karacadağ'ın eteklerinde kurulan Siverek, 245 bin 385 nüfusuyla günümüzde il olmaya aday ilçelerden biri olmuş ve yöre halkı da bunu talep etmektedir.

Siverek Kalesi 2005106

Siverek Kalesi

SİVEREK, DİYARBAKIR’A BAĞLIYDI
Türkiye’nin en büyük ilçeleri arasında yer alan Siverek, Osmanlı’nın son döneminde (1867 sonrası) Diyarbekir Vilayeti’ne bağlı bir kazaydı. Siverek’in tam kalkınma ve gelişme devresine gireceği sırada, aşiretler arasındaki çekişmeler ve yerel yöneticilerin de isteğiyle 30 Mayıs 1926 yılında ilçe yapılarak Urfa'ya bağlanmıştır.

Çermikk

Diyarbakır-Çermik

HANGİ İLÇELER SİVEREK’E BAĞLIYDI? 
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Siverek, Diyarbakır Vilayeti içindeydi ve birkaç Hıristiyan yerleşimi vardı. 1908 yılında mutasarrıflık yapılarak vilayet haline getirilen Siverek’e, Diyarbakır’ın Çermik ilçesi ile Şanlıurfa’nın Hilvan ve Viranşehir ilçeleri bağlıydı.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik