23 Nisan 1923 tarihinde Diyarbakır'ın Hançepek semtindeki Yağcı Sokak 7 numaralı evde hayatta gözlerini açan ve yazdığı tek şiir kitabı Hasretinden Prangalar Eskittim ile Türkiye'de en çok basılan şiir kitabının yazarı olan Ahmed Arif, vefatının 33'üncü yılında anılıyor.
Ahmed Arif'in Diyarbakır'da bulunan püstü
GÜNEYDOĞU ANADOLU COĞRAFYASI ŞİİRLERİNDE ÖNEMLİ BİR YER ALDI
Türk edebiyatının yaygın üne kavuşmuş bir şairi olan Diyarbakırlı Ahmed Arif, şiirlerini samimi bir anlatımla, alışılmamış bağdaştırmalarla, serbest ölçüyle yazdı. Doğup büyüdüğü Güneydoğu Anadolu coğrafyasına ise ayrı bir önem verdi.
Ahmed Arif'in Diyarbakır'da bulunan müzesi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ'Nİ KAZANDI AMA MEZUN OLMADI
Asıl adı Ahmet Hamdi Önal olan büyük şair, Liseyi bitirdikten sonra bir süre Uşak'ta ağabeyi Muhammed Necati'nin yanında kaldı. Babasının emekli olup Diyarbakır'a yerleşmesi üzerine Diyarbakır'a gitti. Ardından askere giden Ahmed Arif, Riva'da yedek subay olarak yaptığı askerlikten 11 Mart 1947'de terhis oldu. Yükseköğrenimi için Ankara'ya gitti. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi felsefe bölümüne kaydoldu, ancak mezun olmadı. Faruk Nafiz, Ahmed Muhip, Ahmed Hamdi, Cahit Külebi, Behçet Necatigil gibi o dönemin ünlü şairlerinin etkisinde şiirler yazdı.
33 KURŞUN BAŞLIKLI ŞİİR, ŞAİRİN DAHA ÇOK TANINMASINA NEDEN OLDU
Şair, 1950 yılında Hürriyet gazetesinde okuduğu bir röportaj ile 1943'te Van'da gerçekleşen ve tarihe Muğlalı Olayı olarak geçen olayı öğrenince, bu olayı konu edinen bir şiiri yazdı. Bir ağıt olarak tasarladığı, hiçbir zaman yayımlamayı düşünmediği 33 Kurşun başlıklı şiir, çok kısa zaman içerisinde elden ele dolaşarak çok bilinen bir şiir halline geldi.
PLATONİK AŞKI LEYLA ERBİL'E MEKTUPLAR YAZDI
1954 tarihinde Diyarbakır'a gitti, bir tuğla ve kiremit fabrikasında katip olarak çalıştı. Kamu gözetimi cezasını tamamladıktan sonra Ankara'ya döndü. 1954-1959 arasında platonik aşkı Leyla Erbil'e mektuplar yazdı. Yükseköğrenimini tamamlama imkanı bulamayan Ahmed Arif, 1956’dan itibaren Medeniyet, Öncü ve son olarak da Halkçı gazetelerinde redaktör olarak çalıştı. 1967 yılında Ankara'da tanıştığı Aynur Hanım'la evlendi, 1972 yılında oğlu Filinta dünyaya geldi.
1968 TARİHİNDE HASRETİNDEN PRANGALAR ESKİTTİM'İ YAYIMLADI
Şiirlerinin toplandığı tek kitabı Hasretinden Prangalar Eskittim 1968'de yayımlandı. Şairin tek kitabı olan bu eser, çok yoğun bir ilgiyle karşılandı; altmıştan fazla basımı yapılarak Türkiye'de en çok baskısı yapılan şiir kitapları arasına girdi. Ahmet Kaya, Cem Karaca gibi sanatçılarca birçok şiiri bestelendi. Doğduğu ve büyüdüğü bölge olan Güneydoğu Anadolu insanını şiirlerine aktaran Ahmed Arif, bu yönünden dolayı da halk arasında sevilen bir kişi oldu.
33 YIL ÖNCE BUGÜN HAYATINI KAYBETTİ
Şair, Ankara'daki evinde 2 Haziran 1991 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Ahmed Arif’in Cemal Süreya’ya yazdığı mektuplar, 1992 yılında kitap olarak yayımlandı. Şairin, Hasretinden Prangalar Eskittim'e almadığı şiirleri, 2003 yılında Yurdum Benim Şahdamarım başlıklı kitapta toplandı. Leyla Erbil'e yazdığı aşk mektupları, 2013 yılında Leylim Leylim başlığıyla kitaplaştırıldı.