TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Kentsel Dönüşüm Komisyonu, Maraş merkezli depremlerden sonra gündeme gelen ‘Kentsel Dönüşüm’ tartışmalarına dikkat çekmek ve kentsel dönüşümünün nasıl olması gerektiğine vurgu yapmak için Harita Mühendisleri Odası’nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan Doğan Hatun, kendilerini hedef gösterenlere 10 maddelik şu açıklamayı yaptı:

“Bağlar İlçesi Kaynartepe Mahallesi Kentsel Dönüşümü hakkında bazı bilgilendirmeler yapmak, kentsel dönüşüme dair TMMOB'ye bağlı Meslek Odalarımızı hedef alan bazı yandaş ve maaşlı iftiracılara da aşağıdaki cevapları vermek isteriz:

1. Diyarbakır Bağlar İlçesinde uygulanmak istenen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine Dair Kanun kapsamında ilçenin tamamı Kentsel Dönüşüme girmemiş, sadece Bağlar İlçesine bağlı Kaynartepe Mahallesi'nin 5,36 Hektarlık alanı bu uygulamaya dahil edilmiştir.

2. Diyarbakır Bağlar İlçesi 150 hektarlık alanın tamamında uygulanmak istenen bahsettiğiniz gibi yapıların depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle riskli yapı olduğu maddesi esas alınmamış, 6306 sayılı kanunun Ek-2 maddesine istinaden güvenlik gerekçesi bahane edilerek 150 hektarın birinci etabı olan 5,36 hektarlık ilk kısmı kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiştir.

3. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak aldığımız karar sonucu dava açtığımız kentsel dönüşümün sonucu oluşacak olan rantsal dönüşüm uygulama biçimidir.

4. 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine Dair Kanun gereği yapılmak istenen dönüşüm projesi Mekansal Alanlar Yapım Yönetmenliğine aykırı olduğu için mahkeme tarafından da iptal edilmiştir.

5. Yapılmak istenen Kentsel dönüşüm projesini müjde olarak tanıtanların teknik hiçbir bilgisi ve donanımı yoktur. Bağlar Belediyesine atanmış bu şahıslar bu projeyi yönetememiştir.

6. Bu proje Bağlar ilçe Belediyesince seçim yatırımı olarak sunulmuş, teknik yetersizliklerinden dolayı çalışmayı yürütememiş ve proje Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir.

7. Yapılmak istenen bu proje, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine Dair Kanun gereği, Mekansal Alanlar Yapım Yönetmenliği uygun yapılmış olsaydı herhangi bir engel çıkmayacaktı. Milyonlarca liralık bütçe yandaşa aktarılmış, liyakatsiz, donanımsız ve teknikten yoksun ve nasıl rant devşiririz diye düşünüp kanunlara aykırı proje yapılmıştır.

8. 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine Dair Kanun Gereği; vatandaşın aktarımı ve verdiği bilgilere göre konut seçeneği yok sayılmış, anlaşmak isteyen vatandaşlara da sadece para seçeneği sunulmuş ve binadaki tüm dairelerin anlaşması şartı konulmuştur.

9. Ayrıca Kaynartepe Kentsel Dönüşüm projesinde usulsüzlük yapılmış, örneğin yerinde 2 katlı olan yapı 6 katlı olarak girilmiş ve bu suçlar belgeler üzerinde tespit edilmiştir.

10. Son olarak 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine Dair Kanun gereği ilan edilen 5,36 hektarlık ve bütünü olan 150 hektarlık kısmında depremden dolayı gerçekleşen herhangi bir yıkım olmamıştır.

Yukarıda da görüleceği üzere siyasi iktidar ve atanmışların yaptığı, her zaman olduğu gibi kamu yararı değil yandaşa rant oluşturmaktır. İlçeye adımını dahi atmamış, sokaklarını gezmemiş olup konuyu manipüle eden ve yaşadığımız kayıpların sorumluları siyasi iktidar, temsilcileri, kayyımları ve koltuk işgal eden yandaşları olmasına karşın vebali başkalarına yüklemeleri için görevlendirilen maaşlı kişilerden de hukuk yolu ile hesap soracağız!

Halkımız ve meslektaşlarımız için mücadele ettiğimizden ve etmeye devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın! Kirlenmiş, çürümüş sistemi yerle bir etmek için halkımızı dayanışmayı büyütmeye ve yaşanılabilir adil, eşit bir geleceği birlikte kurmak üzere sesimize ses katmaya çağırıyoruz!” (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi