Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) “Diyarbakır yerel hizmetlerde neleri kaybediyor?“ konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik de katıldı.
Toplantı aralarında Rüdaw’a konuşan Tunç Soyer, toplantıya davet edildiğinde önce biraz endişelendiğini belirterek, “Diyarbakır meselesine Diyarbakırlılar kadar hakim olmam söz konusu değil. Elbette onlar sorunlarını ve çözümlerini biliyorlar. Ben olsa olsa ilham verebileceğim benzerlikler, karşılaştırmalar, örnek modeller olabilir mi gibi konuları paylaşmaya geldim” dedi.
“İZMİR BATININ DİYARBAKIR'IDIR. DİYARBAKIR DOĞUNUN İZMİR'İDİR”
Diyarbakır ile İzmir arasında bir ortaklık olduğunu dile getiren Soyer, “İzmir Batının Diyarbakır'ıdır. Diyarbakır Doğunun İzmir'idir. Çok ortak faydamız var Diyarbakır'la. Dolayısıyla da birbirimizden alacağımız, öğreneceğimiz, birbirimize aktaracağımız çok şey var diye düşünüyorum” diye konuştu.
“DİYARBAKIR KENDİ GÖBEĞİNİ KESMEK MECBURİYETİNDE KALDI”
“Diyarbakır kayyumlar süreciyle beraber kendi göbeğini kesmek mecburiyetinde kaldı” diyen Soyer, “Her şerde bir hayır vardır demek lazım. Bu şerden de çok örgütlü, çok güçlü sivil toplum ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kentin sorunlarına hakim, onları çözme iradesine, kararlılığına sahip ve ortak akılla şekillenen çözümler ortaya konuyor. Bugün toplantının ilk bölümünde zaten bunun ne kadar ustaca yapıldığına şahitlik ettik. Hem sosyal kültürel, hem ekonomik olarak, hem kadın, çocuk, gençlik başlıkları altında sorunların neler olduğu, çözümlerin neler olabileceği konusunda çok sıkı bir çalışma yapılmış. Onların özetini dinledik. Toplantının ikinci bölümünde ben İzmir'de benzer sorunlarla ilgili ne çözümler ürettik, Diyarbakır üzerinde bu çözümler nasıl şekillenebilir onları anlatmaya çalışacağım” ifadelerini kullandı.
“KAYYIM MESELESİ SADECE SİYASİ DEĞİL, HUKUKİDİR”
Geçmişte Diyarbakır başta olmak üzere diğer HDP’li belediyelere kayyım atandığında Konak Meydanına çıkıp, “Kayyım meselesi sadece siyasi bir mesele değildir, hukuki bir meseledir” dediğini aktaran Soyer, “Hukuki meşruiyetinin tartışılması gereken bir sorundur. Çünkü yasal mevzuatımıza göre bir belediye başkanı görev süresi içinde vefat ederse, tutuklanırsa, görevi bırakırsa veya sağlık nedeniyle çalışamaz hale gelirse o belediyenin meclis üyelerinin arasından bir başkan seçilir. Şimdi siz bunu bir tarafa bırakıp sadece görevden aldığınız belediye başkanının yerine dışardan bir atama yaparsanız bu o mevzuatın ruhuna aykırı olur. Dolayısıyla bence kayyım meselesinin siyasi boyutu kadar hukuki boyutunun da tartışılması gerekiyor” yorumunu yaptı.