Gubari hat sanatçısı Ömer Faruk Tekin tarafından Diyarbakırlı Seyid Kasım Gubari'ye ithafen tilki bıyığından geçirilen incir çekirdeği habbeleriyle yapılan dünyanın en küçük 33'lük ve 99'luk tespihi ile Türk bayrağı eserleri, Diyarbakır Müzesi'nde sergilenerek ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

ALLAH LAFZI YER ALIYOR
İmame kısmı 22 ayar altından yapılan eserlerde Allah lafzı yer alıyor. Can fanus içinde yer alan üç eser, telefonun fanusun üzerine bırakılıp merceğinden yakınlaştırılmasıyla bakılıyor. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nin Müze Araştırmacısı Fatma Özer, Gubari'nin kelime anlamı olarak toz gibi manasına gelmekte olduğunu ve Farsça bir kelime olduğunu söyledi. Gubari hat sanatı ise gözle görülemeyecek kadar küçük işlenen yazı olduğunu belirten Özer, sanatçının bu sanatı icra ederken incir çekirdeği, pirinç tanesi, at kılı, tilki bıyığı kullanarak icra ettiğini ifade etti.

Diyarbakır’da 748 işçi işten atıldı! Hukuki süreç başlatıldı Diyarbakır’da 748 işçi işten atıldı! Hukuki süreç başlatıldı

“ÇOK NAİF İNCE BİR SANATTIR GUBARİ SANATI”
Sanatçının müzede sergilenen dünyanın en küçük 33'lük ve 99'luk tespihinde ise tilki bıyığına incir çekirdeği geçirerek meydana getirdiğini aktaran Özer, “Bu eserinde yine bu sanatın ilk temsilcisi olan ve kendisi de aslen Diyarbakırlı olan Seyid Kasım Gubari hazretlerinin manevi şahsına ithaf ederek bizim müzemize armağan etmiştir. Çok ince sanatkar gözlerle işlenen, çok naif ince bir sanattır Gubari sanatı. Müzemizde ziyaretçilerimizin yoğun ilgi gösterdiği bir parçadır. Dünyanın en küçük 33'lük, dünyanın en küçük 99'luk tespihidir” dedi.

Kaynak: IHA