Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 2010'dan itibaren görülen Batı Nil virüsü enfeksiyonunun, bu yıl altı kişide tespit edildiğini duyurdu. Peki, Batı Nil Virüsü nedir, belirtileri neler? İşte Batı Nil Virüsü bulaşma yolları...
SAĞLIK BAKANLIĞI BATI NİL VİRÜSÜ AÇIKLAMASI
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık genelde mevsimsel olup yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülmektedir. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir. Hastalarımızın takip ve tedavilerine devam edilmektedir. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte ve süreç hassasiyetle takip edilmektedir. Güncel gelişmeler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.”
BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?
Havaların mevsim normalleri üzerinde seyrettiği sonbahar döneminde görülen sivrisinekler, taşıdıkları Batı Nil Virüsü nedeniyle toplum sağlığını olumsuz etkiliyor. Virüs taşıyan kuşların kanından beslenerek taşıyıcı hale gelen sivrisinekler, virüsleri ısırdıkları insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırıyor. Sineklerin ısırması sonucunda ise insanlarda arbovirüs grubunda yer alan virüslerin neden olduğu Batı Nil ateşi hastalığı görülüyor. Hastalık, çok düşük oranlarda görülmekle birlikte kimi zaman gebelik, doğum veya emzirme esnasında anneden bebeğe, kan verme, organ nakli ve laboratuvarda maruziyet yollarıyla da bulaşabiliyor.
VİRÜS NASIL BULAŞIYOR?
Enfeksiyon İstanbul’da daha önce 2019’da salgın yapmıştı. 2010 salgınında 10, 2016 ve 2017’de birer, 2018’de üç hasta öldü.
Enfeksiyon haziran ile ekim arasında görülüyor. Ancak küresel ısınmanın etkisiyle, hem mevsimi hem de bölgesi giderek genişliyor.
Virüs bulaşanların yüzde 80’inde herhangi bir belirti yaşanmıyor. Ancak yüzde 20’sinde nöroinvaziv denen ciddi ve ağır tablo ortaya çıkıyor. Belirtilerle seyreden vakaların yaklaşık yüzde 90’ında Batı Nil ateşi gelişirken, yüzde 10’unda sinir sistemi tutulumuyla seyreden nöroinvazif Batı Nil hastalığı görülüyor.
Ani başlangıçlı yüksek ateş, kas ve eklem ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı, gözlerde ağrı, bulantı-kusma sık görülen belirtileri. Nöroinvaziv tablo daha çok yaşlı ve başka kronik sağlık sorunları olanlarda gelişiyor.
BATI NİL VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI
Hastalığı önlemenin en etkili yolu olan sivrisinek ısırıklarının önüne geçmek için yapılması gerekenler şunlardır:
Dışarı çıkmadan önce DEET, picaradin, IR3535 ve bazı limon okaliptus ağacı yağı ile para-menthane-diol gibi böcek kovucu ürünleri kullanın.
Sivrisineklerin pek çoğunun en aktif olduğu akşam karanlığında uzun kollu giysi ve pantolon giyin.
Kapı ve pencerelerinize sineklik takın veya var olanları onarın.
Varsa klima kullanın.
Kaldığınız yerin çevresindeki sivrisineklerin sayısının azaltılmasına yardımcı olmak için çiçeklik, oluklar, kovalar, havuz örtüleri, evcil hayvan ve kuşların su ve yemek kaplarının içinde birikmiş suları boşaltın.
Eğer kendinizi hasta hissediyorsanız hemen hekiminize veya bir sağlık kuruluşuna başvurun. Seyahatiniz hakkında hekiminize mutlaka bilgi verin.
Ateş ve ağrınız için asetaminofen kullanın. Kanamaya meyli artırabileceğinden aspirin ve ibuprofen içeren ağrı kesicilerden uzak durun.