Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri raporunu yayınlarken, Türkiye'de gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu şehirleri paylaştı. Raporda Türkiye'nin en yoksul 4 şehrinin aynı bölgeden olması dikkat çekerken, Diyarbakır’ın sıralaması ise şaşırttı. İşte haberin detayları…
YOKSULLUK RİSKİ YAŞAYANLARIN ORANI YÜZDE 31'E YÜKSELDİ
Enflasyon nedeniyle yaşanan ekonomik belirsizlik, Türkiye'deki göreli yoksulluk oranını yüzde 13.9'a yükseltirken, Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı ise yüzde 31'e ulaştı. Araştırmada Türkiye 30 farklı ekonomik bölgeye ayrılırken, Türkiye'nin en yoksul şehirleri ise TR A2 olarak tanımlanan Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan oldu.
KASTAMONU, ÇANKIRI VE SİNOP YOKSULLUK TEHDİTİ ALTINDA
TRA2 bölgesinin ardından yoksulluk tehlikesi yaşayan bir diğer bölge TR82 olarak açıklanırken, bu bölgede yer alan ve en yoksul 3 şehir ise Kastamonu, Çankırı ve Sinop oldu.
YOKSULLUĞUN EN AZ OLDUĞU ŞEHİRLER: DİYARBAKIR
Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise yüzde 4,8 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), yüzde 7,1 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve yüzde 8,0 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.
Öte yandan, önceki yıllarda TÜİK araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de en fazla yoksul hane yüzde 16 ile “TRC2” olarak adlandırılan Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesinde bulunuyordu. Diyarbakır'ın en yoksul şehir sıralamasından yer alırken, en az yoksul şehirler listesine yükselmesi ise şaşırttı.