Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa peygamberler dahil 4 peygamberin mezarının bulunmasıyla Türkiye'de tek olma özelliğine sahip Diyarbakır’ın Eğil ilçesindeki "Ziyaret Tepe", ev sahipliği yaptığı değerleriyle yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Eğil Peygamber Makamı

PEYGAMBERLER ŞEHRİ EĞİL
Peygamberler şehri olarak bilinen Eğil'de, Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Hazreti Zülkifl ile Hazreti Elyesa Peygamberler dahil Hazreti Enüş, Nebi Harun, Nebi Ömer, Nebi Hallak, Nebi Zennun, Nebi Harut, Nebi Danyal ve Nebi Hürmüz olmak üzere 10 peygamberin medfun olduğuna inanılıyor. 

DİYARBAKIR’IN İNANÇ TURİZMİ
Diyarbakır'ın en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olan Eğil, tarihte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı inançların bir arada yaşamış olduğu önemli bir ilçe. Antik bir kent olan ilçe, Asurlulardan kalma kale ve birçok antik mağara, kral kızı resimlerine ev sahipliği yapan bir ilçedir.

Diyarbakır kent merkezine yaklaşık 52 kilometre mesafede Dicle Nehri'nin hayat verdiği ve antik çağlardan günümüze kadar tarihin yapı taşlarını oluşturan birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Eğil ilçesi, Nebi Harun-i Asefi, Nebi Hallak, Nebi Harut, Nebi Zünnun, Nebi Hürmüz, Nebi Ömer ve Danyal ile Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin kabirlerinin bulunmasıyla eşsiz bir değere sahip.

BARAJ SUYU ÇEKİLİNCE PEYGAMBERLERİN KABİRLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Yıllar önce kapağı kopan Dicle Barajı'nda su seviyesinin azalmasıyla Hazreti Elyesa'nın eskiden medfun olduğu ve Nebi Harut Peygamberin kabrinin bulunduğu alan gün yüzüne çıktı. Hazreti Zülkifl Peygamberin eski kabri ise hâlâ suyun altında.

Diyarbakır'ın Eğil ilçesine bağlı Selman Mahallesi'nde sulama, içme suyu ve enerji amaçlı inşa edilen ve 18 yıldır işletilen Dicle HES Barajı'nın rezervuarında son günlerde mevsim normallerinin üzerinde etkili olan yağışlar nedeniyle su seviyesi hızla yükselmişti. Yükselen su seviyesini kontrol altına almak amacıyla 3 adet olan baraj dolusavak kapaklarından birinin açılması çalışması esnasında radyal kapak, kazaen yerinden koptu. Bunun sonucunda saniyede bin 600 metreküp su, bu kapaktan doğal nehir yatağına doğru boşalmaya başlamıştı.

ZÜLKİFL PEYGAMBERİN ESKİ KABRİ GÜN YÜZÜNE ÇIKMADI
Barajda su seviyesinin yaklaşık 5 metre azalmasıyla Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen Hazreti Elyesa Peygamberin eskiden medfun bulunduğu ve Nebi Harut Peygamberin kabrinin de bulunduğu alan gün yüzüne çıktı. Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen Hazreti Zülkifl Peygamberin eski kabri ise daha derinlerde olduğu için gün yüzüne çıkmadı.

SULAR ALTINDA KALAN KÖYDE MEDRESE VE KÖPRÜ OLDUĞU SÖYLENİYOR
Ayrıca suyun çekilmesiyle beraber, eskiden köy olan alan da gün yüzüne çıktı. Köy camisinin ise kubbesi göründü. Alanda kimi mezarlıklar sağlam dururken birçok mezarın da çöktüğü görülüyor. Yıkılan evlerin harabelerinin de ortaya çıktığı alanda; harabeler, türbe ve mezarlıklarda yoğun bir şekilde midye kabuğunun yapıştığı görülüyor. Eskiden köyde yaşayanlar ise köylerinde medrese ve köprünün de olduğunu fakat şu an su altında olduğunu ifade ettiler.

Nebi Harut Peygamberin kabrinin Dicle Barajı'nın altında kaldığı biliniyorken Tekya Mahallesi (köyü) sakinleri, Hazreti Elyasa, Hazreti Zülkifl, Nebi Hürmüz ve Nebi Zennun peygamberlerin naaşlarının taşınamadığını ve halen burada medfun bulunduğunu iddia etmişti.

TÜRKİYE'DE TEK OLMA ÖZELLİĞİNE SAHİP
Senenin eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açılışı yapılan, Zülkifl ile Elyesa peygamberler, Nebi Harun ve Nebi Ömer'in mezarına ev sahipliği yapan Ziyaret Tepe bu özelliğiyle Türkiye'de tek olma özelliğine sahipken manevi huzuru arayan yerli ve yabancı ziyaretçilerle de dolup taşıyor. (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi