Türkiye’de yüzyıllar önce görülen ve çok tehlikeli olduğu bilinen can alan hastalığı tekrardan görülmeye başladı. Uzmanlar sağlıklı besinlere ulaşılmamasının ölümcül hastalığın geri gelmesinden endişe duyuyor. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan ve herhangi bir zamanda denizcilik arasında yaygın olan 15. yüzyıl hastalığının Türkiye'de yeniden canlanabileceği iddia edildi. 

DENİZCİLERİN HASTALIĞI OLARAK TANINMIŞTI
Skorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olumsuzlukları içerir. Eski Yunan ve Mısır dönemlerinden beri varlığı bilinen skorbüt hastalığı uzun deniz yolculukları esnasında taze ürün temin etmenin zorlaştığı denizcilerin hastalığı olarak tanınmıştı. Bunun haricinde de savaş ve kıtlık dönemlerinde dünyanın pek çok bölgesinde skorbüt hastalığı yaygın bir şekilde görülmüştür.

450 ekmek karşılığında dükkanını kiraya veriyor! 450 ekmek karşılığında dükkanını kiraya veriyor!

Günümüzde besinlere ulaşılabilirliğin kolaylaşmış olması ve C vitamini içeren besinlerin tüketilemediği bölgelerde ise vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ekmeklerin tüketimi ile birlikte skorbüt hastalığının görülme sıklığı oldukça düşmüş olmasına karşın yetersiz C vitamini alan kişilerde halen hastalığa rastlamak mümkün olabilmektedir.

SKORBÜT BELİRTİLERİ NELER?
C vitamini eksikliğinin belirtileri, vitaminin yetersiz miktarda alınmaya başlanmasından 8-12 hafta sonra yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. En erken belirtiler arasında iştahsızlık, kilo kaybı, sinirlilik ve uyuşukluk hali, yorgunluk ve halsizlik gibi olumsuzluklar yer alır. Vitamin eksikliğinin devam etmesi durumunda 1 ay ile 3 ay aralığında ise daha ciddi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. 

BUNLARDAN EN YAYGINLARI ŞU ŞEKİLDEDİR:
Anemi
Kemik ağrıları ve miyalji
Vücudun çeşitli yerlerinde ödem oluşumu
Cilt yüzeyinde peteşi olarak da adlandırılan küçük lekelerin oluşumu ve pullanmalar
Kılların yapılarındaki bozulmalar (tirbüşon kılları)
Ciltte kalınlaşmalar (hiperkreatoz)
Yara iyileşmelerinin gecikmesi
Diş eti hastalıkları ve diş kayıpları
Nefes darlığı
Ruh halinde değişiklikler, depresyon ve diğer duygu durum bozukluklarının ortaya çıkması
 

Kaynak: Cumhuriyet