Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Zerzevan Kalesi’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Zorluoğlu, “Zerzevan’ı eşsiz kılan kale değil esasında, Mithras Tapınağı’ndır. O çok kıymetli, ona çok iyi bakmalıyız” dedi.

Vali Zorluoğlu, yılda 400 bin ziyaretçisi olan Zerzevan Kalesi’ni milyonların ziyaret etmesini sağlamak çalışmalarının olduğunu kaydederek mevcutta UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olan kaleyle birlikte Mithras Tapınağı’nda kalıcı listeye alınması için çalışmların olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Vali Zerzevan

“ZERZEVAN’I KAZDIKÇA 3 BİN SENEYE DOĞRU GİDİYORSUNUZ”
“Zerzevan Kalesi, kaleden öte bir yerleşim yeridir. 3 bin yıl öncesine gittiğimizde bir Roma dönemiydi. Şöyle bir özelliği vardi orası yağmalanmamış. Geçmişten bu güne doğal olarak üstü örtülmüş ve öyle kalmış. Kazı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aytaç Coşkun’un bana verdiği bilgi o yönde. Zerzevan’ı kazdıkça 3 bin seneye doğru gidiyorsunuz. Nasıl yaşanmışsa, hangi araç gerek kullanılmışsa ne varsa hepsi orada duruyor. Bu çok heyecan verici bir şey. Bakanlık Zerzevan’a çok önem veriyor ve çok cidii bir bütçe ayrıldı. 

Zerzevan Kalesi Tapınak

Diyarbakır’da tezgâh fiyatı 7 lira, markette 75 lira! Diyarbakır’da tezgâh fiyatı 7 lira, markette 75 lira!

“ZERZEVAN’I EŞSİZ KILAN KALE DEĞİL”
Zerzevan’ı eşsiz kılan kale değil esasında, Mithras Tapınağı’ndır. O çok kıymetli, ona çok iyi bakmalıyız. Dünyadan insanlar tapınağı görmeye geliyor. Bu alanıda kısa bir içerisinde UNESCO Dünya Mirası Kalıcı listesine alınması çabası devam ediyor. Bu kapsamda Diyarbakır’da Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri’nden sonra Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı’da kalıcı listeye girmesiyle UNESCO listemiz dörde yükselecektir. 

“GÖBEKLİTEPE KADAR İLGİ ÇEKECEĞİNE İNANIYORUM”
Dünyada sadece UNESCO’nun kalıcı listesine giren tarihi yerlerini görmek için gezen büyük toplulular var. Dolayısıyla Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı’nın kalıcı listeye alınması çok çok önemli olacaktır. Ben Zerzevan ve Mithras’ın en az Göbeklitepe kadar ilgi çekeceğine inanıyorum. 

Diyarbakır Valisi Zerzevan

ZERZEVAN KALESİ’Nİ MİLYONLAR ZİYARET EDECEK
Yılda 400 bin kadar ziyaretçisi olan Zerzevan Kalesi’ni milyonların ziyaret etmesini sağlamak sadece bir tanırım meselesidir. Onuda şehir olarak inşallah hepimiz gerçekleştireceğiz.”

Muhabir: Fatih Suruç