Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verileri ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden temin edilen kayıtlardan oluşan verilere göre, Yükseköğretim mezunlarının beyin göçü istatistikleri açıklandı.

2015 yılında yüzde 1.6 olan beyin göçü 2023 yılında yüzde 2.0’ye çıktı. 2023 yılında yükseköğretim mezunu kadınların beyin göçü oranı yüzde 1,6, erkeklerin beyin göçü oranı ise yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.

BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ BEYİN GÖÇÜNDE İLK SIRADA YER ALDI!

Diyarbakır’da talep etti üç ayda son 10 yılın rekorunu kırdı Diyarbakır’da talep etti üç ayda son 10 yılın rekorunu kırdı

En yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanları bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 6,8), mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 4,4) ve doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 2,6) oldu.

EN FAZLA TERCİH EDİLEN ABD OLDU!

Lisans programını tamamlayan öğrencilerin göç etmek için tercih ettikleri ilk beş ülke belli olurken ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri oldu. Oranı yüzde 21,4 olan ABD’yi Almanya takip etti. Almanya yüzde 17,5, Birleşik Krallık yüzde 11,2, Hollanda yüzde 6,9 ve Kanada yüzde 4,9 oldu.

Muhabir: Onurcan GÜLER