Şimdi dünyanın en turistik kentlerinin sembol yapılarını yakından tanıyıp hikâyelerini öğreneceğiniz eğlenceli bir seyahate davetlisiniz. Her ne kadar “turist gibi değil, lokal gibi gezme” modası olsa da bu yapıları görmeden ve hikâyelerini öğrenmeden o şehirlerden ayrılmak olmaz diye düşünüyoruz. İşte karşınızda dünyanın en ünlü şehir simgeleri!

Özgürlük Anıtı, New York

En ünlü şehir simgelerini keşfetmeye Amerika Birleşik Devletleri’nin popüler kenti New York’tan başlıyoruz. Sayısız Hollywood filminin merkezi olan New York’taki Özgürlük Anıtı da hem filmlerin hem de tüm dünyanın en ilgi çekici noktalarından biri. New York ile özdeşleşmiş olan ve asıl adı Statue of Liberty olan Özgürlük Anıtı’nın hikâyesi ise 1886 yılına dayanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin kuruluşunun 100. yılını kutlamak için Fransa tarafından ülkeye hediye ediliyor. Zamanında gemilerle parçalar halinde getirilen bakır Özgürlük Anıtı, şehirdeki Özgürlük Adası’nda bulunuyor. Sağ elinde bir meşale, sol elinde ise Bağımsızlık Bildirgesi’ni tutan 93 metre yüksekliğindeki heykel, aynı zamanda gözlem kulesi olarak da kullanılıyor.

Heykeli ziyaret etmek isteyenler feribotla adaya ulaşıp merdivenlerle anıtın üstüne çıkabilirler. Heykelin üzerinden New York Limanı’nın manzarası gerçekten büyülüyor.

Galata Kulesi, İstanbul.

Şimdi sırada İstanbul’un sembollerinden Galata Kulesi var! Dünyanın en eski kulelerinden olan ve 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren kule, turistler için keşif; İstanbullular için ise bir buluşma noktası.

Köklü bir tarihe sahip olan Galata Kulesi, ilk olarak Bizans İmparatorluğu döneminde MS 507-508 yıllarında inşa ediliyor. Günümüzdeki halini ise 1348-1349 yılında Cenevizlilerin tekrar inşa etmesiyle alıyor. Sonraki dönemlerde deprem ve yangın geçiren kule, birçok kez Osmanlı İmparatorluğu tarafından onarımdan geçiriliyor. II. Mahmut döneminde ise en üst kulenin üzerine iki kat çıkılıp külah şeklindeki çatısı ekleniyor.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin Galata semtinde bulunan kule, ara sokakların kavuştuğu noktada ziyaretçilerini bekliyor. Kulenin üstüne çıkarak İstanbul’un tarihi manzarasına şahit olabilirsiniz. Ayrıca “İstanbul’daki kuleler ve unutulmaz hikâyeleri” yazımızdan Galata Kulesi ile ilgili merak uyandıran efsaneleri okumanızı tavsiye ediyoruz!

Eyfel Kulesi, Paris

Turistler bayılır, Parisliler ise pek sevmez. Tüm bu tartışmalar bir yana emin olduğumuz bir şey varsa o da Eyfel Kulesi’nin dünyanın en ünlü şehir simgeleri arasında yer aldığı. Zira kule günümüzde dünyanın ücretli olarak en çok ziyaret edilen anıtı unvanını da taşıyor.

Fransa’nın başkenti Paris’ten ayrı düşünülemeyen Eyfel Kulesi birçok yazar, sanatçı ve mimarın itirazına rağmen 1889 yılında yapılıyor. Eyfel Kulesi inşa edildiği dönemde insan elinden çıkan dünyanın en uzun yapısı unvanını alıyor ve bu sıfatı tam 41 yıl boyunca koruyor. Fransız Devrimi’nin 100. yıl anısına inşa ediliyor. İsmini Fransız mimar Gustave Eiffel’den alan kule, ilk başta sadece 20 yıllık bir süre için yapılıyor. Dolayısıyla kulenin 1909 yılında sökülmesi gerekiyordu. Ancak Eyfel Kulesi, yüksekliği sayesinde okyanus ötesi haberleşmeye ve radyoculuğun gelişmesine katkıda bulunduğu için kaldırılmıyor ve Paris’in en çok ziyaret edilen noktası haline geliyor.  Yetmiyor, romantizmin ve aşkın simgesi olarak da hafızalarımıza kazınıyor.

Küçük Deniz Kızı Heykeli, Kopenhag

Dünyanın en önemli şehir simgeleri listesinde sırada Danimarka’nın başkenti Kopenhag ve Küçük Deniz Kızı Heykeli var. Kopenhag’da Langelinie Limanı’nda bir taşın üzerinde oturan heykel, kentin çok önemli bir simgesi durumunda.

Carl Jacobsen tarafından inşa edilen heykel, 1909 yılında Kraliyet Tiyatrosu’nda Küçük Deniz Kızı balesinde başrol oynayan balerin Ellen Price’dan esinlenerek yapılıyor.

Pisa Kulesi, Pisa

Şehirlere bütünleşen simgeleri keşfettiğimiz bu yolculuğumuzda, sırada Pisa Kulesi var! Her an yıkılacakmış gibi yana yatık şekilde bulunan benzersiz şekliyle zihinlerde yer edinen kule, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor.

Kuzey İtalya’daki Pisa kentinde yer alan kule, dünyanın en ünlü şehir simgeleri arasında bulunuyor. İnşasına 1173 yılında başlanan ve çan kulesi olarak tasarlanan yapı, 5 yıl boyunca dik dursa da üçüncü kat çıkılır çıkılmaz eğilmeye başlıyor. Zemininde bulunan toprak yapısından dolayı kat çıkıldıkça eğilen kule 1233 yılından sonra yapılan çalışmalarla bu durum bir nebze telafi ediliyor. Ancak günümüzde de kulede yaklaşık 4 derecelik bir eğim var. Zamanla altındaki toprağın oturmasıyla daha fazla eğilmeyen Pisa Kulesi, Romanesk ve Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak da gösteriliyor.

Tac Mahal, Agra

Dünyanın en ünlü şehir simgelerini anlattığımız bu turumuzda, sırada mistik ve büyüleyici bir şehir yapısı var. Evet, Tac Mahal’dan bahsediyoruz! Hindistan’ın Agra kentinde bulunan Tac Mahal, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Tac Mahal, 1631 yılında bir anıt mezar olarak inşa ediliyor. İslam türbe mimarisinin en estetik örneklerinden biri olan yapı, Babür İmparatorluğu hükümdarı Şah Cihan’ın erken yaşta ölen eşi Mümtaz Mahal için yaptırılıyor. Görkemiyle oldukça etkileyici bir görünüme sahip olan Tac Mahal’in içinde Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in mezarları bulunuyor.

Big Ben Saat Kulesi, Londra

Londra ismi geçer geçmez akla Big Ben Saat Kulesi ve kırmızı telefon kulübeleri geliyor değil mi? İşte tam da bu yüzden Big Ben, dünyanın en ünlü şehir sembollerinden. Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saati olan Big Ben, Westminster Sarayı’nın hemen yanı başında Londra’nın gri bulutlarını kucaklıyor.

Şehrin en ikonik yapılarından biri olan Big Ben, 1859 yılında tamamlanıyor. Augustus Pugin tarafından neo-Gotik tarzda tasarlanan kulede Big Ben aslında yapıdaki çanların en büyüğünün ismi. Ancak zamanla Big Ben ismi tüm kuleyi işaret eden bir kimliğe bürünüyor. UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı’nda yer alan kule, dünyaca tanınan bir İngiliz kültürel simgesi. (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi