Diyarbakırlı ama şiirlerinden bu kadim kentten pek bahsetmeyen Yaş Otuz Beş şiiriyle özdeşleşen Türk edebiyatının unutulmaz şairlerinden olan Cahit Sıtkı Tarancı, 4 Ekim 1910'da Diyarbakır'da doğdu. Doğup, büyüdüğü kadim kent Diyarbakır, edebiyatını, şiirleri oluşturdu. Cahit Sıtkı şiirlerinde Diyarbakır'dan pek söz etmez ama mektuplarında bahsediyor. Yazar İnci Enginün’ün binbir emekle derlediği mektuplardan oluşan Evime ve Nihal’e Mektuplar’a bakınca Cahit Sıtkı’nın ailesi ve memleketiyle güzel ilişkisi ortaya çıkıyor.

Diyarbakır Büyükşehir yeni mezarlık yapıyor: İşte adresi Diyarbakır Büyükşehir yeni mezarlık yapıyor: İşte adresi

TARANCI, DİYARBAKIR HAVUZLARINDAN BAHSEDİYOR
Usta şair, 15 Mart 1930'da kardeşi Nihal'e gönderdiği mektupta, "Sana Diyarbakır havuzlarından bahseden bir şiir yazayım.” diyor.

"DİYARBAKIR DAHA GÜZELDİR"
"İstanbul çok güzel Nihal... Fakat içinde doğup büyüdüğümüz Diyarbakır daha güzeldir... Oranın topraklarında bize yakınlık var. Oranın taşları bize karşı hissiz değildir. Oranın havası ciğerlerimizi iftiharla şişirecek ne de olsa temiz, öz havamızdır. Oranın suları ancak bizim hararetimizi söndürebilir. O muhit içinde ancak biz varlığımızı gösterebiliriz. Ancak Diyarbakır denen yerde, yaşamanın ulviyetini kavrayabiliriz... Velhasıl şekerim, Diyarbakır’ı sevmek bir vazife ve hem de ihmal edilmeyecek mukaddes bir vazifedir." diyerek Diyarbakır’a olan sevgisinden dem vuruyor.

Kaynak: Haber Merkezi