Günümüzde çoğumuz benzer düşünce yollarını takip ederiz, düşüncelerimiz tanıdık ve sık kullanılan yollarda ilerler. Ancak üst düzey düşünürler, tamamen yeni ve yenilikçi fikirler geliştirme yeteneğine sahiptir. Peki, üst düzey bir düşünür olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? İşte size bu özel düşünce biçimine sahip olduğunuzun üç önemli işareti...

1. ÇOK FAZLA SORU SORARSINIZ
Üst düzey düşünürler, her şeyi bilemeyeceklerinin farkındadırlar. Bu nedenle, bilgi birikimlerini artırmak için sürekli soru sorarlar. Bu tutum, onları yeni bilgiler edinmeye ve daha derinlemesine düşünmeye teşvik eder. Ortalama düşünce yapısına sahip kişiler ise genellikle mevcut bilgileriyle yetinir ve başkalarına dünyayı açıklamak konusunda büyük bir güven duyarlar. Eğer siz de bilmediğiniz konularda soru sormaktan çekinmiyor ve öğrenmeye hevesliyseniz, üst düzey bir düşünür olabilirsiniz. Bu özgüvene sahip kişiler, bilmedikleri konuları kabul eder ve sürekli öğrenmeye çalışırlar.

2. KENDİ YOLUNUZU İZLERSİNİZ
Sizi siz yapan nedir? Deneyimlerinizin büyük bir rol oynadığı kesin. Ancak pek çok insan benzer yolları takip eder ve benzer deneyimler yaşar: okula gitmek, çalışmak, evlenmek, aile kurmak ve yılda bir kez tatile gitmek. Bu ortak deneyimler, benzer düşünce kalıplarına yol açar. Gerçek anlamda "alışılmışın dışında" düşünmek için bu kalıpları kırmak gerekir. Eğer hayatta çevrenizdeki çoğu insandan tamamen farklı bir yol izliyorsanız, kitaplarla, seyahatlerle ve deneyimlerle kendinizi zenginleştiriyorsanız, üst düzey düşünme yeteneğine sahip olabilirsiniz. Örneğin, popüler olmayan kitapları okumaktan ve sıradışı yerlere seyahat etmekten hoşlanıyorsanız, bu, alışılmışın dışında düşündüğünüzü gösterir.

Günlük hayatınızda Her anın tadını çıkarmanın 5 formülü! Günlük hayatınızda Her anın tadını çıkarmanın 5 formülü!

3. ÖNYARGISIZSINIZ
Hiç kimse her şeyi bilemez; dolayısıyla kimse her konuda kesin bir fikre sahip olmamalıdır. Ancak ortalama düşünce yapısına sahip kişiler, genellikle yeterli bilgi sahibi olduklarına inanır ve bu da önyargılara yol açar. Üst düzey düşünürler ise bir konu veya kişi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını kabul etmekte sorun yaşamazlar. Kararlarını, yeterli bilgiye sahip olduklarında verirler ve yeni bilgilerle fikirlerini değiştirmekte tereddüt etmezler. Üst düzey düşünme özgüven gerektirir; bu yeteneğe sahip insanlar her zaman haklı olmadıklarını kabul edecek kadar kendilerine güvenirler. Bu da onları esnek ve açık fikirli yapar.
 

Kaynak: Haber Merkezi