Hedik çorbası, ana malzemesi nohut ve buğday olan bol salçalı soğanlı sosu ve birbirinden nefis baharatları ile birleştiğinde ortaya çıkan, oldukça pratik, besleyici, ana yemek olabilecek kadar doyurucu ve çok lezzetli bir çorba tarifidir. Hedik çorbası, Diyarbakır bölgesine ait olan yöresel bir çorba çeşididir. Özellikle kış aylarında tüketilen bu çorba içindeki bol malzemeden dolayı ana yemek olarak da tüketilir. Eskiden evlerde pişen Hedik, şimdilerde restoran gibi kafelerde de kolaylıkla bulunabilmektedir.
Ayrıca Hedik, bazı bölgelerde çocukların diş buğdayında ikram etmek için yapılır. Diş buğdayı için kazanlarla pişirilip, çevredeki komşular dahil herkese dağıtılır.
İşte Diyarbakır usulü Hedik tarifi:
Hedik (Diyarbakır Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
2 orta boy soğan
1 çay bardağına yakın sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası tercihen acılı
Bir tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı dağ kekiği
Yeteri kadar su
Hedik (Diyarbakır Usulü) Tarifi
Buğday ve nohut ayrı ayrı haşlanılır. İkisi de piştikten sonra bir tencereye sıvı yağı alıp soğanlar yemeklik doğrayıp tencereye alınır. Soğanlar pisince üzerine salça eklenip kavrulur. Biraz karabiber ve iki yemek kaşığı kekik eklenip bir iki defa çevirip buğday ve nohutu ekleyip sıcak su da eklenip tuzu eklendikten sonra tadı kontrol edilir. Yemek, 15-20 dakika özleşene kadar kısık ateşte pişirilir.
Yanında turşu veya bir baş soğanla sıcak tüketilir.