Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Diyarbakır Kültür Yolu Festivali, yarın (12 Ekim) başlıyor. 9 gün sürecek festivalde konser, tiyatro, sergi ve çocuk etkinlikleri gibi birçok program düzenlenecek. Bugün gazetecilerle bir araya gelen Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, bir gazetecinin festivalde Kürtçe sanatçı ve Kürt kültürüne neden çok yer verilmediğine ilişkin sorusuna şöyle yanıt verdi:

Diyarbakır Vali Toplantı

“HER İLDE BENZER ŞEKLİDE UYGULANIYOR”
“Diyarbakır Kültür Yolu Festivali, Kültür Bakanlığı’nın standart bir programıdır. Her ilde benzer şeklide uygulanıyor. Trabzon’da da bu festival hayat geçirildiğinde yerel sanatçı yok. Bizde o zaman bunu yerele dönüştürelim dedik ama bakanlık bunu daha ulusal ve evrensel boyutuyla bakıyor. Bu anlamda elbette ki konserle sırasında Kürtçe şarkılarda olacak. 

Diyarbakır Kültür Yolu Festivali ne zaman başlıyor? Diyarbakır Kültür Yolu Festivali ne zaman başlıyor?

Sur Kültür Yolu Festivali’nin programı belli oldu!

“AMA KÜRTÇE TÜRKÜLERDE DİNLEYECEĞİZ”
Ayrıca yerelden de bazı sanatçılar var ama bu işin esas şeyi yerel değil, ulusal ve evrensel bakılıyor. Ama mutlaka Kürtçe şarkılar söyeyecek sanatçılar da olacaktır. Yani yerelle bağlantısı var ama tamamen yerelden bakan bir bakış açısıyla hazırlanmıyor. Bu bağlamda bu uygulama Diyarbakır’a özgü değil, her yerde aynı uygulanıyor. Ama Kürtçe türküler de dinleyeceğiz inşallah.”

Muhabir: Fatih Suruç