Görenler şaşıyor kalıyor: Sahibinden satılık cezaevi meclise taşındı! Görenler şaşıyor kalıyor: Sahibinden satılık cezaevi meclise taşındı!

Eğitimde çok dilliliğin görünürlüğünü artırma amaçlı çalışma kapsamında ortaokullarda son 13 yılda Kürtçe/Kurmançça, Zazaca, Çerkezce, Hemşince, Lazca, Arnavutça gibi pek çok dilde seçmeli dersler haftada iki saat olarak okutulmaya başlatıldı. Bingöl Üniversitesi, Bingöl Valiliği ve Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen yerel dillerdeki eğitimi arttırmak için yapılan çalışmada bu yıl 2 bin 549 öğrenci Zazaca ders aldı.

ZAZACA VE KÜRTÇE ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI
Çalışmanın öncü isimlerinden, Solhan Atatürk Ortaokulu’nda Türkçe öğretmeni olan Hüdai Morsümbül, yerel dillerdeki eğitimi arttırmak için yapılan çalışmalar ve sonuçlarıyla ilgili Serbestiyet’e konuştu. Morsümbül, “Bu yıl 25 bin ile 35 bin arasında öğrenci, Zazaca ve Kurmanca eğitim gördü. Bu takriben 13 yıl içinde 280 bin civarında bir sayıya denk geliyor. Bingöl, Bitlis, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır, Urfa ve Mersin olmak üzere 13 kentte Kürtçe seçmeli dersler var. Daha çok Eğitim-Bir-Sen Sendikası ve ayrıca Türk Eğitim Sen’in de katkıları ile yürüyor" ifadelerini kullandı.

“İLK DEFA VALİLİK ONAYIYLA KARNE HEDİYESİ OLARAK ZAZACA MASAL KİTABI DAĞITACAĞIZ”
“Burada Bingöl Üniversitesi, Bingöl Valiliği ve Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü 13 yıldır sistemli, planlı bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmanın sonucu olarak da Türkiye’de de ilk defa valilik onayıyla birinci sömestr karne hediyesi olarak öğrencilerimize Zazaca bir masal derleme kitabı dağıtacağız. Bunun saha çalışmasını yaptık. Solhan’da bir su işletmesi 314 öğrencimizin hediyesini alma konusunda sponsor oldu. Valilik, kaymakamlık, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleriyle de koordinasyon içinde çalışıyoruz.

2012’DEN BU YANA 826 ÖĞRETMEN MEZUN OLDU
“Öğretmen yetiştirme konusunda da son dönemde ciddi mesafe katedildi. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde Kürtçe-Kurmanca, Kürtçe-Zazaki, Çerkesçe, Hemşince, Lazca gibi dillerde lisans düzeyinde öğretmenler yetiştirilirken, 2012’den bu yana mezun olan 826 öğretmenin 199’u hâlihazırda Millî Eğitim Bakanlığı kadrosunda görev yapıyor. Bu öğretmenler, ortaokullarda ve halk eğitim merkezlerinde söz konusu dersleri vererek çok dilli eğitimin ülke geneline yayılmasına katkı sağlıyor.

“2012 itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı, haftada 2 saat ‘4 dil 4 lehçede’ eğitimi seçmeli ders olarak başlattı. Zazaca, Kürtçe, Gürmanca, Çerkezce, Adigece, Çerkezce, Abazca, Hemşince, Lazca ve Arnavutça. Samsun Üniversitesi’nde Lazca öğretmenleri yetiştiriliyor. Bolu, Düzce’de ve Kayseri’de de Çerkezce, Adigece öğretmenleri yetişiyor. Mardin Artuklu’da, Umuş Alparslan Üniversitesi’nde, Bingöl Üniversitesi’nde, Muzur Üniversitesi’nde ve Dicle Üniversitesi’nde de Kürtçe Kurmanca ve Kürtçe Zazaca öğretmenleri yetiştiriliyor.”

Kaynak: Haber Merkezi