Van'daki besiciler, artan gübre, yem ve saman fiyatları nedeniyle zor durumda. Girdi maliyetleri artarken, hayvan fiyatlarında ciddi bir değişiklik olmadı. Buna rağmen hayvan satışında da herhangi bir artış yaşanmadı. Besiciler, yaklaşan kış aylarına işaret ederek, "Satsak da beslesek de zarardayız" dedi. 

MALİYETLER ARTTI: ZARARDAYIZ
Büyükbaş hayvan besicilerinden Nizam Coşkun, piyasanın durgun olduğunu söyledi. Artan fiyatlardan dert yanan Coşkun, "Geçen yıl bir torba kepek 150 lira iken bu yıl 280 liraya yükseldi. Türk parasının değeri kalmadı. Böyle giderse hayvancılığı bırakacağız" dedi. Coşkun, "Peynir ve süt bizden ucuz alınıyor. Ancak markette pahalı satılıyor. İki ay öncesinde iki buzağını 120 bin liraya sattım ancak şimdi 100 bin liraya gitmiyor" diye kaydetti. 

Diyarbakır’da gram altın depara kalktı! Almak zorlaşıyor Diyarbakır’da gram altın depara kalktı! Almak zorlaşıyor

BİR GÜN KAR, BİR GÜN ZARAR
Nizamettin Kızıltaş, bir gün karda diğer gün zararda olduğunu söyledi. Kızıltaş, "Yem, arpa ve saman fiyatı çok yüksek. Et fiyatı ise düşük. Bizden 300 lira alıyorlar, markette 500 ile 600 liradan satıyorlar.  
Hayvancılığı bitirdiler ve bunun nedeni dışardan gelen hayvandır. 5 yıldır hayvan piyasası düştü. Kimse hayvan alamayacak duruma geldi. Hayvan sahibi giderek borçlanıyor. Hayvan alan kişi de borçla alıyor. Yaz boyunca o kadar emek verdiğimiz hayvanı satamıyoruz. Biz o borcu nasıl ödeyeceğiz? Bu sorunun tek çözümü var o da dışarıdan hayvan getirmemektir. Eğer bu sorun çözülmezse 2 yıl sonra burada hayvan bulamazsınız" ifadelerini kullandı.

“HAYVANCILIK BİTME NOKTASINA GELDİ”
Hayrettin Bak, besicilerin zararda olduğunu söyledi. Bak, "Girdi maliyeti artığından dolayı Türkiye’de hayvancılık bitme noktasındadır. Nedeni sistemdir. Bu sistem değişmelidir. İktidardan umudum yok, değişmeden de bir çözüm olmaz” dedi.

Zorlu bir kış mevsiminin kendilerini beklediğini belirten Aziz Başaran, "Özellikle Serhat kışı çok sert geçiyor ve 5 ay çok zahmetli geçiyor. Fiyatlar neredeyse iki katına çıktı ve masraflarımız arttı. Bu kadar pahalılığın nedeni savaştır. Savaş sürdüğü sürece ekonomik kriz devam edecek. Tek bir yol var o da savaşın bitmesidir” dedi. 

Salih İnce, 10 bin liraya aldığı bir hayvanı 11 bin liraya sattığını ve bu durumun kendisi için zarar olduğunu kaydetti. İnce, masraflar nedeniyle artık hayvancılık yapamayacak duruma geldiklerini dile getirdi.

Kaynak: MA