İşte, vize alırken dikkat edilmesi gerekenler:

Öncelikle: Vize nedir?
Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu bir kayıt.
Vize alma sürecini anlatmadan önce vizenin ne olduğuyla ilgili genel bir bilgi vermek istiyoruz. Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini ve akabinde girebileceğini gösteren bir kayıt anlamına geliyor. Yani sınırların ötesine geçmek için çoğu zaman vize almamız şart! Ama vize süreciyle uğraşmak istemiyorsanız da seyahatlerinize ilham olmak için “Türkiye’den vize istemeyen ülkeler” yazımızı şuraya bırakalım.

Madem bu çoğu zaman zorunluluk, o halde vize alırken dikkat edilmesi gerekenleri beraber keşfetmeye başlayalım. 

Avrupa’ya açılan kapı: Schengen vizesi nedir?
Avrupa’ya gitmek isteyen herkesin adını mutlaka duyduğu Schengen vizesi için ayrı bir başlık açmak istedik! Zira bu vize türü bir nevi Avrupa’ya açılan kapı. 

Schengen vizesi, 1995 yılında Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu sözleşmeye taraf ülkeler arasındaki sınır kontrolünün kaldırıldığı vize türü. Bu vize türü; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’da geçerli.

Ayıca AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dâhil. 

Schengen vizesi nasıl alınır?
Schengen vize başvurusu, 2020 yılı itibarıyla elektronik olarak yapılabiliyor. İnternet ortamında “Schengen vizesi başvuru formu” diye arattığınız zaman karşınıza aracı kurumların sunduğu başvuru formları çıkıyor. Bunları yine elektronik ortamda doldurup, kurumlara iletebilirsiniz. 

Bunun yanında, ilgili ülkenin temsilciliğine giderek de başvuruda bulunabilirsiniz. Öncelikle belgelerinizi tamamlayıp daha sonra ilgili temsilciliğe gitmek için e-randevu alabilirsiniz. 

Schengen vize evrakları neler?
Vize süreci için istenen evraklar genellikle değişse de Avrupa Birliği ülkeleri için istenen evraklar aşağı yukarı aynı. Bu belgeleri eksiksiz hazırlamak için aşağıda göz atabilirsiniz: 

Başvuru formu
Biyometrik fotoğraf (istenen sayıda, Schengen vize fotoğraf ölçülerinde)
Pasaport
Uçak bileti rezervasyonu
Otel rezervasyonu
Yurt dışı seyahat sigortası
Banka hesabı bilgileri
İkametgâh
Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi
Başvuru sahibi çalışan ise ek olarak aşağıdakiler de istenir:

İş veren mektubu
İşe giriş bildirgesi
4A hizmet dökümü
Maaş bordrosu
Faaliyet belgesi
İmza sirküleri
Vergi levhası
Schengen vize başvurusu yapmak isteyen ama aktif olarak çalışmayan kişiler, masraflarını karşılayacak bir sponsor göstererek süreci tamamlayabilirler.  

Schengen vize başvurusu yapmak isteyen emekliler, emekli kartlarını kullanarak; 18 yaş altı kişilerin ise ebeveynlerinden aldıkları muvafakatnameyle başvuru yapmaları mümkün!

Schengen vizesi özellikleri
Schengen vizesi aldığınız takdirde bu bölgeye üye ülkelere de rahatlıkla giriş yapabilirsiniz. 
Buradaki ilk koşul da öncelikli olarak vize alınan ülkeye seyahat etmeniz. Örneğin İspanya üzerinden vize alıp daha sonra İtalya’ya geçmek istiyorsanız öncelikli olarak İspanya’ya giriş yapmanız şart. Dolayısıyla vize alırken öncelikli olarak gideceğiniz ülkenin temsilciliğine yönelebilirsiniz. 


ABD vizesi 
Amerika Birleşik Devletleri birçok insan için fırsatların coğrafyası. Buranın kapısını aralamanın yolunun da ABD vizesinden geçiyor! ABD vizesi, Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş yapmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarına verilen bir vize türü. Amerika vize başvurusu yapmak isteyen tüm vatandaşların, pasaport türü fark etmeden “Amerika Göçmen Olmayan Vize” kategorisinden başvuru yapmaları gerekiyor. 

ABD vizesi nasıl alınır?
Amerika Birleşik Devletleri’ne vize başvuru yapabilmeniz için seyahat nedeni ve sürenizi önceden İstanbul ya da Ankara’daki konsolosluklara bildirmeniz gerekiyor. Ayrıca istenilen evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlamanız da şart. İşte ABD vizesi için istenen o evraklar: 

Amerika DS-160 Başvuru Formu
Biyometrik Fotoğraf
Amerika Göçmen Olmayan Vize Talep Dilekçesi
Banka Hesap Cüzdanı
Mesleki Durumu Belgeleyen Evraklar
Amerika Seyahat Rezervasyonları


Bu evrakları tamamladıktan sonra ABD konsolosluklarından randevu alıp mülakata gitmeniz gerekir. Bu aşamada konsolosluk görevlileri parmak izinizi alıp sizi mülakata tabii tutar. Başarılı geçtiği takdirde süreciniz sorunsuz ilerler. 

Kapalı havaların ülkesine: İngiltere vizesi 
Kapalı havaları, kırmızı telefon kulübeleri ve kraliyet ailesiyle ünlü olan güzel ada ülkesi İngiltere, seyahat için vize isteyen ülkelerden. Farklı tiplerde vize verebilen İngiltere’ye gitmek için en yaygın olarak başvurulan vize tipi ise C Tipi yani kısa süreli vize. C Tipi vize, turistik seyahatler için kullanılır ve 6 aylık, 2 yıllık ya da 10 yıllık alınabilir.  

İngiltere vizesi nasıl alınır?
İngiltere vizesine seyahat tarihinden en fazla 3 ay önceden başvuru yapmanız gerekir. Vize başvuru formu online ortamda İngilizce olarak doldurulur. İngiltere vizesi için önceden aldığınız parmak izleri geçerli olmaz. Başvuru sürecinde sizden yeni parmak izi vermeniz istenir. Ayrıca tüm vize süreçlerinde olduğu gibi İngiltere tarafından belirlenen evrakların da eksiksiz olarak teslim edilmesi şart. O evraklara aşağıda göz atabilirsiniz: 

Pasaport 
Varsa eski tarihli pasaportların asılları
İngiltere vize başvuru formu 
2 adet biyometrik fotoğraf 
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Vukuatlı nüfus kayıt örneği
Seyahat Sağlık Sigortası poliçesi
İngilizce vize talep dilekçesi 
Banka hesap cüzdanı
SGK işe giriş belgesi 
Son 3 aya ait maaş bordrosu 
Görev belgesi ya da varsa meslek görev kaydı 
Güncel iş yeri faaliyet belgesi ya da Ticaret Sicil Kaydı 
Konaklama ve uçuş bilgileri 
Varsa tapu ve kira geliri belgeleri ile araç ruhsatı ve kredi kartı ekstreleri
Erkekler için askerlik durumunu gösteren İngilizce belge 
Varsa belediyeden alınan davetiye mektubu
Vize sponsor dilekçesi (Aktif olarak çalışmayanlar ya da maddi durumu yetersiz olanlar için)


E-Vize nedir?
E-Vize diğer adıyla online vize, yolcuları uzun bürokratik süreçlerden kurtarmayı sağlayan bir vize türü. Bu sayede yolcular, seyahat etmek istedikleri ülkelere internet başvurusu yapabiliyor. Daha çok turist amaçlı verilen bir vize türü olan online vize, gerekli prosedürleri yerine getirdikten sonra rahatlıkla alınabiliyor.

E-Vize nasıl alınır?
E-Vize için istenen evraklar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Tabii bu vize türü sadece “online vize” veren ülkeler için geçerli. Yolcular; gerekli evrakları, pasaportlarını ve talep edilen vize ücretini yatırıp işlemleri eksiksiz tamamladıktan sonra ilgili belgenin çıktısını alıp seyahat edebiliyor. Tabii e-Vize ücreti de ülkeden ülkeye değişiklik gösteren konular arasında. 

Konu online vizeye gelmişken şunu da hatırlatalım; Birleşik Arap Emirlikleri için vize almanız gerekiyorsa bunu Türk Hava Yolları ile çok pratik bir şekilde çözebilirsiniz! Herhangi bir aracı kuruma gerek kalmadan direkt e-Vize uygulaması üzerinden vize almak istiyorsanız e-Vize sayfamızı incelemenizi öneriyoruz. 

Peki, genel olarak vize nereden alınır ve vize alırken istenen belgeler neler?

Vize nereden alınır?
Vize, seyahat edeceğiniz ülkenin resmi temas noktalarından alınabilir. Bu noktalar ise aşağıdaki gibidir: 

Büyükelçiliğin konsolosluk bölümü
Fahri Başkonsolosluk ya da Fahri Konsolosluk (Bazı ülkeler için)


Vize alırken istenen belgeler neler?
Büyük bir heyecanla seyahatinizi planlarken vize için birçok belge toplama zorunluluğu biraz modunuzu düşürebilir. Fakat bu süreci güzelce araştırıp belgeleri eksiksiz topladığınız takdirde, vize alma sürecini çok daha kolay bir şekilde yaşayabilirsiniz. 

Ayrıca vize alırken istenen belgeler; ülkelere, seyahat amacına ve başvuru sahibinin pasaportunun türüne göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda en doğru bilgiyi size ülkelerin ilgili temsilcilikleri verecektir. Alternatif olarak vize işlemlerini yürüten aracı kurumlardan da bilgi alabilirsiniz. 

Vizeye başvururken dikkat edilmesi gereken genel bilgiler
Vize başvurusu sırasında dikkat edilmesi gereken belli başlı koşullar var. Vize başvuru sürecinin başında bu tarz genel bilgilere hâkim olmanız seyahatinize hazırlanırken işleri sizin için hayli kolaylaştıracaktır. 

Vize başvurusunu şahsınız adına, daimî ikametgâhınızın olduğu yerden yapmalısınız. 
Vize alırken banka hesabı da dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. Ülkelere göre kişinin banka hesabında olması gereken miktar değişiklik gösterir. Ancak her ülke giriş yapan yabancının belli bir ekonomik seviyede olmasını ister. 
Vize başvurusu sırasında pasaportunuzun yıpranmamış olması gerekiyor. Aksi halde vize alsanız dahi seyahat edeceğiniz ülkeye girerken geri çevrilme olasılığınız var. 
Vize alırken pasaport süresi önemsenir. Pasaportunuzun geçerlilik süresinin, vize başvurunuzun tarihinden en az 6 ay önce başlamış olmasına dikkat etmelisiniz. Bu konudaki net bilgiyi ilgili ülkenin temsilcilikleri size verecektir. 
Başvurunuz sırasında yetkilinin sorularına doğru ve net cevaplar vermelisiniz. 
Vize başvurunuzu yaparken hazırladığınız belgelerin eksiksiz ve doğru olmasına özellikle dikkat edin. Çünkü vize başvuru süreçlerinde en büyük sorun bu belgelerin yanlış ya da eksik iletilmesinden kaynaklanır. 
Aktif olarak çalıştığınız bir işiniz yoksa ya da bakmakla yükümlü olduğunuz kişileri geçindirecek düzeyde geliriniz yoksa potansiyel göçmen olarak görüleceğiniz için vize başvurunuz reddedilebilir. 
Bazı ülkeler vize harcının yanı sıra başvuru ve işlem harcı da alabiliyor. Bu nedenle seyahat edeceğiniz ülkenin temsilciliğinden bilgi almanızda fayda var.


Kimlere vize verilmiyor?
Ülkeye bir yabancının girmesine karar vermek o ülkenin egemenlik alanı olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla tüm ülkeler vize süreçlerini kendi ulusal çıkarlarına göre organize ediyor. Genellikle de her ülkenin bir yasaklı veya sakıncalı yabancılar listesi mevcut. Fakat bu listede bulunmayan bir yabancıya da sosyal düzeni bozabileceği ya da ekonomik olarak yük olabileceği gerekçesiyle vize verilmeyebilir. 

Vize başvurusu reddedilirse nasıl itiraz ediliyor?
Vize başvurusu yaptıktan sonra ülkelerin çeşitli nedenlerle reddedebileceğini söylemiştik. Ama haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız tabii ki bu duruma itiraz da edebilirsiniz. İtiraz için izlemeniz gereken adımlar ise aşağıdaki gibi: 

Vize başvurusunun reddine itiraz için öncelikli ilgili ülkenin temsilciliğine yazılı müracaat edebilirsiniz. 
Bazı ülkeler için itirazlar yargı yoluna başvurarak da yapılabilir. Ancak bu yöntem her ülke için geçerli olmaz. Ayrıca bu seçenekte itirazın sizin lehinize kabul edilmesi düşük bir ihtimal. 
Vize başvurunuz reddilerse tekrar başvuru yapmak da bir seçenek. Ülkeler bu konuda herhangi bir sınırlama koymuyor. Fakat reddedilme nedenini iyi bir şekilde tespit etmeniz ileri süreçleri daha rahat geçirmenizi sağlar.


Vize ihlali nedir?
Zaman zaman “vize ihlali” kelimesini duymuşsunuzdur. Bu önemli bir konu çünkü vize ihlali yaptığınız takdirde ilgili ülkeye giriş yasağı ya da para cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Vize ihlali genel olarak, aldığınız vizenin üzerinde belirtilen süreden daha fazla o ülkede kalmanızı ya da veriliş amacı dışında kullanmanız anlamını taşıyor. Örnek verecek olursak turist vizesiyle öğrenim görmeye çalışmak vize ihlali kapsamına giriyor. (Haber Merkezi)