Yurt genelinde yaşanan konut fiyatlarındaki artış kiralara da yansımış, çok kısa bir zaman içerisinde kira fiyatları fahiş oranlarda artış göstermişti. Bu durumun ardından Diyarbakır’da başta olmak üzere birçok ilde kira fiyatlarını ödemekte güçlük çektiği için birçok vatandaş soluğu evlerini boşaltmakta ve hatta sokaklarda yaşamakta bulmuştu. Konuya ilişkin somut çözümler ortaya çıkmazken yeni gelişmeler de yaşanıyor. Bazı ev sahipleri kiralarını aylık ödeme yerine yıllık olarak alma yoluna gidiyor. 12 aylık peşin ödeme ile ev sahipleri elde ettikleri toplu parayı ise mevduat veya farklı yatırımlarda değerlendiriyor. Peki bu durum kiracılar için de benzeri bir kolaylık sunuyor mu?

Diyarbakır’ın meşhur yemekleri nelerdir? Diyarbakır’ın meşhur yemekleri nelerdir?

DİYARBAKIR’DA 12 AYLIK PEŞİN KİRA FİYATLARI VAR MI?
Diyarbakır’da da bazı ev sahipleri kira fiyatlarını aylık almak yerine peşin olarak talep ediyor. Bu durum ise hali hazırda kiracı olan vatandaşlar için ödemesi zor olan kirayı daha da zor bir hale sokuyor. Kira konusunda sorunlar devam ettikçe farklı yöntemlerde ortaya çıkıyor. Ev sahipleri de bu konuya binaen kiram ödenmez endişesi ve elde ettikleri toplu parayla yatırım veya mevduat hesaplarında değerlendirme sebebiyle peşin istiyor. Son zamanlarda meydana gelen hatta ciddi tartışmalar ve dahi kavgaya varan süreçlerin yanı sıra mahkemelik olan birçok ev sahibi ve kiracı problemi de ev sahiplerinde tedirginlik oluşturuyor. Ancak yıllık peşin alınan kiralarda bir kolaylık da sağlanıyor. Örneğin aylık olarak ödemesi 10 bin lira olan bir evin yıllık peşin ödenmesinde kira fiyatı 8 bin liraya kadar geriliyor. Ancak kiracıların toplu halde bu parayı ödeme imkanı ne kadar oluyor orası bilinmiyor.

İŞYERLERİNDE BENZERİ DURUM VAR MI?
Konut kiralarının yanı sıra işyerlerinde de benzeri durumlar söz konusu. Aylık ödeme yerine yıllık peşin ödemeyle işyerlerini kiralayan vatandaşlar da var. Yine benzeri bir durum işyerleri için de aynı şekilde yaşanıyor. Buna göre işyerinin aylık kirası 100 bin liraya ulaşan bir dükkanın yıllık kirasında ise kolaylık sağlanıyor bu da kira fiyatını 90 bin liraya kadar düşürüyor. Bu durum bazı vatandaşlar için kolay bir yöntem olsa da toplu bir para ödemek birçok vatandaş içinde güç bir durum haline dönebiliyor. Ancak kirayı yıllık olarak almak ev sahipleri için her halükarda ciddi bir kolaylık sağlıyor.

VATANDAŞLARDAN ÇAĞRI
Yıllık kira ödemek zorunda kalan vatandaşlar ise, hem fahiş kira fiyatlarına hem de yılık kira taleplerine karşı bir önlem alınması çağrısında bulunuyor.

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan Güler