Tunceli’ye giden herkesin burayı görmesi lazım! Tunceli’ye giden herkesin burayı görmesi lazım!

Diyarbakır’ın efsane isimlerinden biri olan İzzet Altınmeşe 1945 yılında Diyarbakır, Çüngüş’de Arpadere köyünde doğmuştur. Babası Bekir, annesi Fadime hanımdır. 6 kardeşten üçüncüsüdür. Daha 5 aylık bebek iken ailesi Adana‘ya taşındı. Burada büyüdü. İlkokulu bitirdikten sonra yoksulluktan okuyamadı. Berberliği öğrendi ve bir süre berberlik yaptı. 18 yaşına gelince 1963 yılında Adana Halk Eğitim Merkezinde Türk Halk Müziği, nota ve şan dersleri almaya ve sahne çalışmaları yapmaya başladı.

İZZET ALTINMEŞE VE BABASI BEKİR ALTINMEŞE

“BİRAZ DA BANA GÜL KADER” BESTESİYLE TÜRKİYE'NİN TAMAMINDA TANINDI
İzzet Altınmeşe 1966-1968 yılları arasında askerliğini yaptı. Askerlik dönüşü Adana’da 2 yıl halk müziği çalışmalarını sürdürdü. 1970 yılında Ankara’ya yerleşti. 1972 yılında söz ve müziği kendisine ait olan “Biraz Da Bana Gül Kader” adındaki bestesiyle Türkiye'nin tamamında tanındı. 1976 yılında Ankara Radyosu Sanatçılık Sınavını kazandı. Bu dönemde Nida Tüfekçi, Coşkun Güla, İhsan Öztürk ve Musa Eroğlu gibi Türk halk müziğinin ustaları ile çalışmalarını sürdürdü. 1977’de kendi derlediği "Maden Dağı" adlı türkü günümüzdeki tanınmışlığının başlangıcı oldu. 1978 yılında "Esmerim" türküsü yılın hit parçası oldu.

7 SİNEMA FİLMİNDE ROL ALDI
İzzet Altınmeşe'nin 100 civarında derleme, sözü ve müziği kendisine ait olan parçalar mevcuttur. 7 sinema filminde rol almıştır. Eşref Saati dizisinde Alemdar Ağa karakterini canlandırmıştır.

OĞLU 11. KATTAN DÜŞEREK HAYATINI KAYBETTİ
1971 yılında Müzeyyen Altınmeşe ile evlenen İzzet Altınmeşe'nin bu evlilikten Fatoş, Ali Murat ve Fırat adında üç çocuğu bulunmaktaydı. Fakat 3 yıl önce bir program için Mersin'de bulunan ünlü sanatçı İzzet Altınmeşe'nin 42 yaşındaki oğlu Ali Murat Altunmeşe, Mersin'in merkez Yenişehir ilçesi Limonluk Mahallesi'nde kaldığı apartmanın 11'inci katından düşerek hayatını kaybetmiş. Ali Baba ve 7 Cüceler, Bir Don Juan Öldürmek ve son olarak TRT 1 ekranında yayımlanan Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı dizisinde rol almıştı.

Muhabir: Abdullah AKYOL