Hakkari-Yüksekova'da uzun geçen kış mevsiminde ağıllarda beslenen hayvanlar, yaz aylarının gelmesiyle birlikte yaylalara çıkarıldı. Köylüler, hayvanlarının rahatlaması, et ve süt üretiminin artması için her yıl geleneksel olarak koyun kırkma (pezbirîn/berxbirîn) şenliği düzenliyor.

İran sınırında yer alıyor! Kar üstünde hasadı yapılıyor İran sınırında yer alıyor! Kar üstünde hasadı yapılıyor

Yüksekova'ya 17 kilometre uzaklıktaki Cilo Dağı eteklerindeki Kadıköy (Qadyan) sakinleri, bu yıl da koyun kırkma işlemlerine başladı. Orşe Yaylası'nda yapılan koyun kırkma için köy sakinleri her yıl haziran ve temmuz aylarında bir gün belirleyip koyunlarını imece usulü ile kırkıyor.

TEMMUZ AYINDA KIRKMA OLUYOR
Her sene temmuz ayında koyunların kırkıldığını söyleyen Gökhan Kaplan, şenliğe dair şunları söyledi:
“Her sene temmuz ayında bir buraya geliyoruz ve koyunları kırkıyoruz. Bu ay kırkma çok daha iyi. Kırkıyoruz ki sürü rahat rahat gezebilsin ve olgunlaşsın.”

"HALK YÜN ALAMIYOR"
Mendal Kaplan da “Eskiden yün çok kıymetliydi, şimdi ise eskisi gibi değil. Biz artık yünü buralarda bırakıyoruz, bazıları da yakıyor. Sünger artık daha ucuz ve halk yün alamıyor” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Rudaw