Tarihin hem en ihtişamlı hem de en görkemli yapılarından biri olarak Dünya literatürüne adını altın harflerle yazdıran ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde de yer alan Diyarbakır Surları son dönemlerde sprey boyaların hedefi haline geldi. Tarihi Surlara kim ya da kimler tarafından çizildiği bilinmeyen sprey boyalar kent içerisinde tüm vatandaşların tepkisine neden oluyor.

“SURİYELİLER GİDENE KADAR KALSAYDIN BARİ” YAZILDI
Türkiye’de 3 milyonu aşkın Suriyeli yurttaşın barındığı ve ülkelerinden kaçmak zorunda kaldığı bir dönemde, yüzlerce yıllık Diyarbakır Surları’na sprey boyalarla kim ya da kimler tarafından çizildiği bilinmeyen bir yazı yazıldığı görüldü. Diyarbakırlı vatandaşların da tepki gösterdiği metinde “Suriyeliler gidene kadar kalsaydın bari” yazısı yazıldı. Aynı zamanda Surların pek çok yerine yazılan sprey boyalar, kentin ihtişamını yansıtan tarihi yapıya zarar veriyor.

Diyarbakır kavunu tezgahlarda: "Dikkat bağımlılık yapar" Diyarbakır kavunu tezgahlarda: "Dikkat bağımlılık yapar"

TARİHİN EN İHTİŞAMLI SURLARI SPREY BOYALARLA ZARAR GÖRÜYOR
Toplamda 5 buçuk kilometre uzunluğunda olan ve dünyanın en eski surlarından biri olarak sayılan Diyarbakır Surları’nın günümüzdeki hali, 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırıldı. Yüzlerce yıllık tarihi Surlara yazılan sprey boyalar tepkilere neden olurken, ırkçı yazıların da çizildiği dikkat çekti.

Diyarbakır Keçi Burcu Fotoğrafı

TARİHİ DİYARBAKIR SURLARI’NA ZARAR VERENLER CEZALANDIRILMALI
Daha önce de Diyarbakır Surları’nın pek çok yerine sprey boyalarla “BRT.BLT1” yazısı çizildiği görülürken, sosyal medyadan gösterilen tepkiler sonrası yazıyı yazan şahsın önce gözaltına alındığı, daha sonra da serbest bırakıldığı öğrenilmişti. Diyarbakırlı vatandaşlar, tarihi Diyarbakır Surları’na gerek sprey boyalarla, gerek başka yöntemlerle zarar verenlerin ağır bir şekilde cezalandırılmalarını talep ederken, yetkilileri de göreve davet ettiklerini söyledi.

Muhabir: Devrim AKTÜRK