Zerzevan Kalesi Diyarbakır ili, Çınar ilçesi, Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde yer alırken; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Roma’nın Sınır Garnizonu Zerzevan Kalesi - Geçmişten Geleceğe / Roman Border Garrison Zerzevan Castle – From Past to the Future isimli kazı bandı serisinin ilk kitabı Türkçe-İngilizce olarak basıldı. Editörlüğünü kazı başkanı Doç.Dr. Aytaç Coşkun’un yaptığı kitap 16 bölüm, 498 sayfadan oluşmaktadır ve 20 bilim insanı katkıda bulundu.

Kitabın içeriğinde kazı çalışmalarının dünü bugünü, Assur Dönemi silindir mühür, Mithras Kutsal Alanı, Büyük Kilise, arkeozoolojik çalışmalar, ağırşaklar, tekstil üretimi, su sistemi, cam eserler, ok uçları, seramikler, kandilleri, sikkeler, alanın jeomorfolojisi, sismik risk değerlendirmeleri, ölü gömme adetleri ve mezarlar detaylı anlatıldı.

Basılan kitap bilim ve kültürü bir araya getirerek okuyuculara eşsiz yeni bilgileri ilk defa sunarken; Konu ile ilgilenen bilim insanlarının çalışmalarına önemli kaynak teşkil edecek kitap, popüler okuyucuların bilime ilgi duymalarını ve yaratıcı girişimler üretmelerini sağlayacak.

Kitapta yer alan eserler ise tasarımcılara, ekonomik üretim yapanlara ilham kaynağı olacak. Kitap okuyuculara ulaştıktan sonra, bölgeye ve Diyarbakır'a ziyaretçi sayısında önemli bir artış da beklenmekte.

Bilim dünyasına sunulan çalışmalar bölgenin tarihini değiştirdiği gibi, Diyarbakır'ın tanıtımı ve turizmi açısından da oldukça önemli bir yere sahip oldu.

"3 BİN YILLIK ZERZEVAN KALESİ TARİHİ ASUR DÖNEMİ’NE KADAR GİTMEKTE*

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dicle Üniversitesi’nin işbirliği ile kazı - restorasyon çalışmaları Doç. Dr. Aytaç Coşkun’un başkanlığında 2014 yılında başlarken; kazı ile ilgili çalışmalar halen de devam etmekte. Konuyla ilgili konuşan Kazı Başkanı Aytaç Coşkun, "Roma’nın sınır garnizonu olan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi tarihi Asur Dönemi’ne (MÖ 882-611) kadar gitmekte. Roma Dönemi’ne MS. 3. yüzyılda Severuslar Dönemi’nde (MS  198-235) asıl askeri yerleşim inşa edilmiş, 639 yılına İslam ordularının fethine kadar kesintisiz kullanılmıştır. Yeni başlayan çalışmalar ulusal ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırırken, şu anda yerli ve yabancı turistlerin yoğun ziyaret ettiği bir ören yeri haline geldi. Dünyanın en iyi korunmuş askeri yerleşimde dünyada bulunmuş son Mithras Kutsal Alanı ise ortaya çıkarıldı. Bu yapı Roma’nın doğu sınırındaki ilk kutsal alandır. Yapılan çalışmalar bölgenin Asur, Pers, Parth, Roma tarihini değiştirmiştir. Ayrıca Zerzevan Kalesi ve Mithras Kutsal Alanı Diyarbakır, bölgemiz, ülkemiz tanıtımı ve turizmi açısından son derece önemlidir." dedi.

Haber: Devrim AKTÜRK

Editör: Devrim Aktürk