Tarihi 12 bin 500 yıl öncesine dayanan ve Müslümanlar için önemli bir kent olan Diyarbakır, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Özellikle kentin en değerli mimari yapılarından biri olarak gösterilen Ulu Camii ise geçmişten günümüze değin önemini sürdürmeye devam ediyor.

Diyarbakır'da Kürtçe de hizmet veriyorlar: Halk memnun Diyarbakır'da Kürtçe de hizmet veriyorlar: Halk memnun

5. HAREM-İ ŞERİF, HANGİ ULU CAMİ’YE AİT?

Diyarbakır’ın simgesi haline gelen Ulu Cami, 3400 yıllık ibadethane olarak devamlılığını sürdürmektedir. Bu cami dünyanın en eski ibadethanelerinden biri olmakla birlikte, Anadolu’nun ayakta kalan ve kullanılan en eski camisi özelliğine de sahiptir. İslami kaynaklarda da yansıtıldığı üzere, 5. Harem-i Şerif Diyarbakır’daki tarihi Ulu Cami’ye aittir. 

Diyarbakır Rekora Koşuyor! Kente Gelen Ulu Cami’ye Gidiyor

Ancak Bursa’da Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış olan Bursa Ulu Cami’nin, Türkiye'de kimi tarihçiler tarafından 5. makam olarak anılması ise zaman zaman tartışmaları beraberinde getiriyor. 

İslam kaynaklarında net bir şekilde Diyarbakır Ulu Camii'nin; İslam dinindeki kutsal mekânlar içinde, bizatihi dönemin âlimleri tarafından Mekke, Medine, Kudüs ve Şam'dan sonra İslam dünyasının 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edildiği görülmektedir.

Muhabir: Devrim AKTÜRK