Hayvancılıkla uğraşılan köy ve mezralarda vatandaşlar, daha ekonomik olmasından dolayı birkaç ay önceden meraların duvarlarını örüp otları koruyarak hayvan yemi elde ediyor. Otlar büyüyüp havaların ısınmasıyla vatandaşlar el tırpanlarıyla ot biçmeye başlıyor. Bölgede asırlardır yaygın olarak kullanılan el tırpanlarıyla toplanan otlar daha sonra güneşte balyalar haline getirilip bekletiliyor.
Eskiden deve ve eşeklerin faydalanılarak köylere götürülen otlar, sanayinin gelişmesiyle birlikte şimdilerde pikap ve traktörlerle araçlarla tarladan taşınıyor. İmece usulü toplanılan otlar kışın pahalılaşan hayvan yemlerinin yerini bir süre dolduruyor. Tamamen insan gücüyle yapılan ot biçme geleneği bölgede asırlardır devam ediyor. Hiçbir tarım ilacı kullanılmadan doğal yollarla korunarak elde edilen otların biçme sezonu ise yaklaşık bir ay kadar sürüyor.
Kuruyan otları sonbahara doğru traktörlerle taşıyarak evlerine yakın alanlara götüren vatandaşlar, bu şekilde yem hazırlayarak kışın hayvanlarını besliyor.
Haber: Remziye ÇELİK