Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Ali Emiri caddesinde her hafta Cuma günleri kurulan semt pazarında havaların soğumasıyla beraber mantarlar da tezgâhta yerini aldı.

DAĞ MANTARI TEZGAHTA
Diyarbakır’ın yüksek kesimlerindeki dağlık bölgelerde yetişip toplanan ve halk arasında “yer alması” olarak adlandırılan dağ mantarı, soğuk kış aylarına kısa bir süre kala tezgâhlarda görülmeye başlandı. Yağmurun ardından kendiliğinden yetişen mantarlar, hem sofraları süslüyor, hem de pazar esnafları tarafından satılarak aile ekonomisine katkı sağlanıyor. 

“ÇÖLLERDE VE DAĞLIK ALANLARDA YETİŞİYOR”
250 gramının 40 liradan satılıp kilogram fiyatının ise 160 liraya tekabül ettiğini söyleyen bir vatandaş, “Dağ mantarları genellikle çöllerde ve dağlık alanlarda yetişiyor. Dağ mantarı yağmur yağmayan sıcak havalarda çıkmaz, kesinlikle yağmur yağması önemli. Aksi halde yağmur yağmayan ve kuraklık olan bölgelerde yetişme ihtimali neredeyse hiç yok. Biz şu an 250 gramını 40 liradan aldığımıza göre kilosu da otomatik olarak 160 liraya hesaplanıyor. Doğrusu fiyatı bence uygun çünkü ülkede ekonomik kriz var, gariban halk hiçbir şey alamaz durumda. Esnafların da bakmakla yükümlü oldukları aileleri, çoluk çocukları vardır. Onlara da hak vermek gerekiyor diye düşünüyorum” dedi.

Sokağın vazgeçilmeziydi! Diyarbakır’daki fiyatı çok ucuz Sokağın vazgeçilmeziydi! Diyarbakır’daki fiyatı çok ucuz

DAĞ MANTARI FAYDALARI NERERDİR?
Dağ Mantarı, potasyum açısından zengin olması sayesinde dolaşım sistemi ve kalbi korur, kan basıncını düzenler, hafıza ve bilişsel işlevleri destekler. Mantar ayrıca doğal insülin ve vücudun yiyeceklerde bulunan şekerleri ve nişastayı parçalamasına yardımcı olan enzimler içerir, karaciğer ve pankreas fonksiyonunu destekler.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL